Live

Vești proaste pentru pacienții care suferă de Alzheimer. Cel mai nou medicament împotriva bolii nu a fost aprobat în Europa

Data publicării:
Agenția Europeană pentru Medicamente nu a aprobat folosirea în UE a celui mai recent medicament pentru boala Alzheimer. Foto: Profimedia

Agenția Europeană pentru Medicamente nu a aprobat folosirea în UE a celui mai recent medicament pentru boala Alzheimer. Aducanumab nu s-a dovedit a fi eficient în tratarea adulților cu simptome în stadiu incipient, a transmis Agenția Europeană pentru Medicamente.

Organizațiile care se ocupă de pacienții cu Alzheimer se declară dezamăgite de decizie, deoarece mii de oameni au rămas fără opțiuni de tratament, scrie BBC.

Medicamentul - primul tratament nou din ultimii 20 de ani - a fost aprobat în SUA în luna iunie. Atunci, mulți oameni de știință au susținut că există puține dovezi din studii că tratamentul ar fi benefic.

Biogen, producătorul medicamentului, poate cere ca decizia EMA să fie reexaminată în următoarele două săptămâni.

Agenția Europeană pentru Medicamente și-a bazat decizia pe două studii principale la care au participat peste 3.000 de pacienți cu boala Alzheimer în stadiu incipient. Efectele asupra participanților la studii au fost urmărite timp de 78 de săptămâni.

„Rezultatele studiilor au fost contradictorii și nu au demonstrat că aducanumab a fost eficient în tratarea adulților cu boala Alzheimer în stadiu incipient”, a precizat EMA. „În plus, studiile nu au arătat că medicamentul este suficient de sigur, având în vedere că imaginile de la scanările creierului unor pacienți au arătat anomalii care sugerează inflamări sau sângerări”, a adăugat EMA.

În Europa, trăiesc aproximativ 8 milioane de oameni care suferă de Alzheimer și se estimează că până în 2050 numărul acestora se va dubla.

În prezent, peste 125 de medicamente pentru Alzheimer se află în teste.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Băștinașii din jungla amazoniană care îmbătrânesc mai lent decât tot restul lumii. De ce inima și creierul lor nu se atrofiază (BBC)

Microplastice ajung chiar și în creier, arată studiile. „Nu a mai rămas niciun loc neatins”

Ce a răspuns purtătoarea de cuvânt a Casei Albe la întrebarea dacă Biden are demență sau Alzheimer. „Ești pregătit?”

Partenerii noștri