Video Un altfel de spital al groazei. Instrumentarul medical zace părăsit între pereți cu mucegai, care se năruie
Se tratează cu leacuri băbeşti, merg cu trenul la cel mai apropiat spital sau cheamă salvarea. Este situaţia a 50.000 de oameni din Negreşti, judeţul Vaslui, pentru care cel mai apropiat spital funcțional este la zeci de kilometri distanţă. Între timp, spitalul din localitate, în care s-au investit cinci milioane de euro, a fost închis și s-a transformat în ruină.
Carmen Ciocan, jurnalist Digi24, relatează din interiorul a ceea ce cu greu poate fi numită o clădire, cu atât mai mult cu cât e vorba de un fost spital: „De la an la an, spitalul se degradează tot mai tare. Aici, de exemplu, era camera de gardă unde erau îngrijiţi pacienţii. Acum, însă, paturile, aparatura şi instrumentele zac între pereţii plini de mucegai”.
Negreşti, 2019. Sunt imaginile unui sistem de sănătate bolnav, ale unei clădiri construite cu bani europeni şi finalizate în 2005. În 2011 spitalul Negreşti a fost închis odată cu alte 60 de unităţi medicale din ţară. O parte dintre acestea au fost redeschise. Pentru spitalul care se strică bucată cu bucată nu s-au mai găsit soluţii.
Carmen Ciocan - jurnalist Digi24: „La etajul 1 era maternitatea, iar aici, în spatele meu, este staţia de sterilizare. Aparatele au rămas aici, însă, pereţii sunt verzi, au căzut bucăţi de tavan şi chiar dacă afară s-a oprit din plouat, aici continuă să picure, iar apa rămâne pe podea şi se infiltrează în pereţi”.
Orașul în care un bulevard este, din 2020, un șantier fără sfârșit
Nou scandal în Coaliție
Țările UE, inclusiv România, trebuie să renunțe la sobele pe lemne
Cel mai mare parc construit în ultimii 30 de ani în București-Ilfov stă închis la 4 ani de la startul lucrărilor
Parchetul European cere blocarea a 4,5 milioane de euro din afacerea „Stuful” a familiei Stănescu
Câciu: Mulți și-au rupt cămașa că nu se poate modifica PNRR
Un primar din Gorj se mândrește cu trei autobuze electrice
De ce vrea Guvernul să înlocuiască plafonul de 9,4 % din PIB pentru pensii
Un primar a mers în tabără în locul elevilor
În tot acest timp, oamenii, 50.000, cât deservea spitalul înainte, încearcă să se salveze prin alte mijloace. Fie apelează la leacuri băbeşti, fie merg cu trenul o oră până la cea mai apropiată unitate medicală.
„Cu trenul sau chemăm salvarea, dacă e mai grav. Avem doctor de familie, dar te trimite mai departe. Ei ce pot să facă? Dacă ai temperatură, pui oţet. Dacă nu, ce să faci? Chemi salvarea”, explică o femeie mai în vârstă.
„Tot ce e înăuntru acolo am impresia că s-a năruit. Nu a acoperit şi am impresia că a curs apă peste tot acolo”, spune o altă femeie, vorbind despre spital.
„Ca să te duci de aici până la Vaslui... când au intrat în Vaslui foarte multe persoane au murit în maşină. Şi, când au fost alegerile, primarul a spus că se va deschide”, își amintește o altă localnică.
Promisiuni din partea autorităţilor sunt de ani de zile. Au avut loc dezbateri, discuţii pentru un parteneriat privat. Nimic nu s-a concretizat. Contactat de mai multe ori, primarul oraşului Negreşti a refuzat să mai vorbească despre acest subiect.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News