Live

STUDIU Diabetul de tip 2 poate avea un efect devastator asupra creierului

Data actualizării: Data publicării:
"Este pentru prima dată când alterările structurii creierului au fost asociate cu durata diabetului" Foto: Guliver/GettyImages

Un nou studiu arată că diabetul zaharat de tip 2 poate produce modificări funcţionale şi structurale ale creierului, ducând la declin cognitiv și îmbătrânire prematură a funcțiilor cerebrale. Cercetătorii arată că cei mai afectați pot fi pacienții la care diabetul de tip 2 a apărut timpuriu.

Cercetătorii au realizat teste de memorie și limbaj pe 51 de persoane de vârstă medie care au diabet zaharat de tip 2. Testele, dezvoltate de National Institutes of Health, numite NIH Toolbox Cognitive Battery, împreună cu RMN-uri au determinat relaţia dintre diabet, cogniţie şi creier.

Imagistica cerebrală a arătat că participanţii la studiu care aveau de mai multă vreme diabet zaharat de tip 2 au avut o grosime corticală medie şi volume de materie cenuşie mai mici, precum şi un volum crescut al hiperintensităţii materiei albe.

Rezultatele RMN, spun cercetătorii, indică efectele negative pe care diabetul de lungă durată le poate avea asupra sănătății creierului şi subliniază importanţa prevenirii debutului timpuriu al diabetului zaharat de tip 2.

Cogniţia participanţilor la studiu cu diabet de tip 2 nu a fost diferită în comparaţie cu cei fără această afecţiune.

Rezultatele sunt publicate în Annals of Clinical and Translational Neurology.

"Este pentru prima dată când alterările structurii creierului au fost asociate cu durata diabetului", a declarat Evan Reynolds, doctor în ştiinţe, cercetător şi statistician principal pentru NeuroNetwork pentru terapii emrgente de la Michigan Medicine

"Deşi nu am observat reducerea cogniţiei, prin intermediul NIH Toolbox, acest lucru ar putea să nu ofere o imagine completă. Faptul că am observat modificări negative în creierul propriu-zis oferă dovezi suficiente pentru a impune nevoia unui screening timpuriu în cazul tulburărilor cognitive la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, pentru a îmbunătăţi îngrijirea pacienţilor şi calitatea vieţii", a menţionat el.

Echipa a mai descoperit că, anumite complicaţii ale diabetului, precum boala cronică de rinichi şi afectarea nervilor şi a vaselor de sânge din inimă, sunt legate de modificările structurale ale creierului.

Acest lucru este în concordanţă cu un alt studiu al echipei, care a constatat că în cazul complicaţiilor diabetului, acestea au crescut de 2,45 ori şansele de a dezvolta o tulburare cognitivă la persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.

Cercetătorii au fost surprinşi de faptul că neuropatia, de care pot fi afectate până la 50% dintre persoanele cu diabet, nu a fost asociată cu funcţia cognitivă în cadrul studiului.

"Acest studiu este esenţial pentru înţelegerea modului în care diabetul afectează sănătatea creierului şi pune bazele pentru un studiu longitudinal mai amplu, care să abordeze modul în care persoanele cu diabet pot menţine un creier sănătos", a declarat autorul principal Eva Feldman, doctor în medicină şi doctor în ştiinţe, profesor de neurologie la U-M Medical School şi director al NeuroNetwork pentru terapii emergente la Michigan Medicine.

Potrivit specialistului, indiferent care sunt mecanismele de bază, prevenirea acestor afecţiuni la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 este esenţială pentru menţinerea sănătăţii creierului.

"Educarea publicului cu privire la riscurile pe care diabetul le prezintă pentru păstrarea unui creier sănătos face parte din misiunea noastră", a precizat ea.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Câți ani de viață ne poate oferi o singură oră de mers pe jos (studiu). „Trebuie să ne dăm seama cum să facem acest lucru aici”

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Partenerii noștri