Live

Redeschiderea spitalelor pentru pacienţii non-COVID se va face în două etape. Ministrul Sănătății anunță condițiile

Data publicării:
Paturi goale la terapie intensivă. Foto: GettyImages

Ministrul Sănătăţii a anunţat joi că spitalele vor fi redeschise pentru pacienţii non-COVID în două etape, care vor ține cont de incidenţa cazurilor din fiecare judeţ şi de numărul de paturi ocupate din fiecare unitate sanitară.

Ioana Mihăilă a declarat că Ordonanţa 434, care reglementează planul de măsuri pentru organizarea spitalelor şi a unităţilor de dializă, va fi modificată, pentru a asigura o asistenţă medicală adecvată pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-Cov-2, dar şi îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate pacienţilor non-Covid. Modificările au fost trimise spre publicare la Monitorul Oficial.

Potrivit ministrului, redeschiderea secţiilor a fost structurată în două etape.

„În etapa 1, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a cere reducerea numărului de paturi Covid sunt: o rată de incidenţă la nivelul judeţului mai mică de la 1 la mie şi o rată de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă, pentru pacienţii confirmaţi cu Covid, sub 50%. Etapa a doua de scădere, care urmează după un minim de 30 de zile şi în cazuri speciale după o perioadă mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă rata de incidenţă la nivelul judeţului este mai mică de 0,5, iar rata de ocupare a paturilor este sub 50%”, a declarat Ioana Mihăilă, potrivit Mediafax.

DSP-urile pot aproba în prima etapă o reducere a numărului de paturi de până la 50% pentru spitalele de Boli Infecţioase şi de Pneumoftiziologie şi de până la 30% pentru spitalele care nu sunt înalt specializate în tratarea pacienţilor cu Covid 19, a mai precizat ministrul.

„În etapa a doua de scădere procentul paturilor destinate pacienţilor Covid scade cu 30% pentru spitalele înalt specializate şi cu până la 15% pentru celelalte”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii a precizat că paturile pentru pacienţii cu Covid sunt păstrate „pentru că vream ca fiecare spital să poată să îngrijiească pacienţii care s-au internat în spitalul respectiv pentru altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării, să nu fie nevoiţi să-i transfere”, dar şi ca un „plan de revenire la situaţia anterioară dacă vom cunoaşte o accelerare a pandemiei”.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

Ciolacu cere mutarea Agenţiei Antidrog la Ministerul Sănătății: Tinerii trebuie ajutați, nu trataţi ca infractori

Vaccinarea antigripală în sezonul 2024-2025. Când ne recomandă medicul să facem vaccinul gripal

Partenerii noștri