Ce afecțiuni pot anunța palpitațiile?
În mod normal, inima unui adult are între 60 şi 100 de bătăi pe minut. Însă, în anumite situaţii pulsul se accelerează şi astfel pot să apară palpitaţiile, simptome tot mai întâlnite în cazul tinerilor. De ce apar şi când este cazul să ne îngrijorăm, aflăm de la Adrian Linte, medic cardiolog cu competenţe în cardiologia intervenţională.
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Cum să procedăm când avem palpitații
„În anumite situații simțim aceste bătăi ca fiind diferite. Asta înseamnă în teorie palpitații,” explică medicul cardiolog, Adrian Linte.
Majoritatea palpitațiilor pe care le simțim sunt simple extrasistole, simple bătăi în plus ale inimii. Extrasistolele sunt niște bătăi anormale ale inimii pe care toți le avem, doar că unii le simțim, alții nu le simțim, nu trebuie să ne alarmeze, sunt fără semnificație patologică. Dar, durerile puternice pot anunța și probleme grave, precum: atac de cord - care este un blocaj al fluxului de sânge către inima; angină - durere toracică datorată blocajelor din vasele de sânge care duc la inimă; pericardită - inflamație a sacului în jurul inimii; miocardită - inflamație a mușchiului cardiac; cardiomiopatie - boală a mușchiului cardiac; disecția aortică - cazurile sunt mai rare și implică o ruptură a aortei.
Ce pericole ascunde pulsul mărit
„Există o serie de cauze, pornind de la banalele extrasistole care de multe ori sunt cauzate de niște probleme benigne și neimportante, până la boli severe cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă, infarctul miocardic sau cardiopatii,” precizează medicul.
Când ne confruntăm cu palpitații, este important să cerem părerea medicului pentru a preveni complicațiile.
„Oricând resimțim aceste bătăi ca fiind anormale, ca fiind altfel, e bine să întrebăm medicul dacă sunt sau nu motive să ne îngrijorăm,” recomandă medicul Adrian Linte.
Diferența dintre atacul de panică și infarct
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News