Spitalul-model din România: aparatură modernă și saloane care arată ca niște camere de hotel
Dintr-un spital-ruină, cum era în urmă cu câţiva ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina s-a transformat acum într-unul modern. Mai toate saloanele arată ca nişte camere de hotel, iar multe secţii au aparatură la care medicii nici nu visau acum 10 ani. 20 de milioane de lei au fost investite în ultimii 2 ani numai în infrastructură, iar modernizările şi dotările atrag de la un an la altul atât medici, cât şi pacienţi. Numai anul trecut, 25 de medici s-au angajat în Spitalul Slatina, iar numărul pacienţilor prezentaţi în ambulatoriu a ajuns, în 2018, la 160 de mii, cu 10 procente mai mult faţă de 2016.
Povestea cutremurătoare a unei românce, căreia medicii din Bacău i-au dat 5 luni de trăit, dar salvată de doctorii din Turcia
„Dacă nu mai sunt bani, înseamnă că eu pot să mor”. Disperare în spitalele din România, după ce Guvernul a redus cheltuielile bugetare
Primul spital din România construit de la zero de stat ar putea să nu mai funcționeze
Lipsă de materiale sanitare în spitale. Medic: Trec anii și nu suntem mai bine
Spitalul în care aparatura de sute de mii de euro zace în cutii
România, prima în topul șpăgilor din Sănătate, în UE
Spital abandonat la marginea Timișoarei
Pacient în România. De ce ne pleacă medicii
Imaginile disperării din spitale
Construit la începutul anilor '80, Spitalul Judeţean Slatina a pierdut în ultimele trei decenii lupta cu „sistemul". Fără bani pentru modernizări, fără medicamente, aparatură şi fără motivaţie, de la un an la altul, au rămas tot mai puţini medici. Nici pacienţii nu s-au mai înghesuit ca să ceară servicii medicale de la acest spital.
Lucrurile au început să se schimbe în 2012, atunci când autorităţile au realizat cât de importante sunt investiţiile în sănătatea oamenilor. 9 milioane de lei au fost alocate, doar pentru modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe, a Ambulatoriului şi a secţiilor de Neonatologie şi Pediatrie.
„În ultimii 2 ani secţia de pediatrie a fost total reabilitată. Pornind de la mobilier, paturi, aparatură medicală. Putem spune că, efectiv, condiţiile de regim hotelier s-au îmbunătăţit foarte mult”, spune Daniela Safta, medic pediatru.
În prezent, alte 6 secţii sunt în plin proces de modernizare. Investiţiile se ridică la aproape 15 milioane de lei, bani veniţi de la Consiliul Judeţean Olt, dar şi de la Ministerul Sănătăţii. Lucrările ar trebui să fie gata până la finalul acestui an.
„Atunci când se vor finaliza toate aceste proiecte pentru care avem finanţare, avem contracte în curs, putem spune că spitalul va fi nou sută la sută. În momentul de faţă avem 2 CT-uri, un RMN şi, pe fonduri europene, în momentul de faţă, avem un proiect aprobat de 1 milion de euro, vom cumpăra un CT şi un aparat de radiologie”, spune Cătălin Rotea- managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.
De condiţiile moderne din spital beneficiază atât bolnavii din Olt, cât şi din judeţele învecinate. În ultimii ani, numărul pacienţilor care vin să se trateze la Slatina a ajuns la 160 de mii, doar în ambulatoriu. Una dintre cele mai căutate secţii este cea de Urologie. Deşi are o capacitate de doar 20 de paturi, anual vin aici peste o mie de pacienţi, în special pentru un anumit aparat.
„Este un aparat unic în regim de stat, prin Casa de Asigurări. Adică, dacă un pacient are o problemă urologică de natură litiazică, cu pietre....poate să apeleze la noi şi acest aparat poate ajuta foarte mult în terapia litiazică”, afirmă Răzvan Cazangiu - medic specialist urolog.
„Medicii sunt foarte buni, sunt cooperanţi, ne vorbesc frumos. Tratamentul...sunt mulţumită. Condiţiile sunt bune, e curăţenie”, spune o pacientă.
Atraşi de condiţii şi dotări, 235 de medici lucrează acum în Spitalul din Slatina, dintre care 80 fac naveta de la Craiova. Numai anul trecut, 25 de medici s-au angajat aici. Salariile pornesc de la 3.700 de lei pentru un medic rezident în primul an, în timp ce un medic specialist poate câştiga şi peste 10 mii de lei.
„Spitalul ne oferă cam tot ce avem noi nevoie pentru a ne face meseria într-un mod cât mai profesionist. Operăm destul de mult şi destul de bine, zic eu. Oamenii sunt mulţumiţi de serviciile noastre”, spune Florin Popa, medic specialist chirurgie plastică .
„Avem adresabilitate, avem foarte mulţi pacienţi . Din păcate, patologia tumorală ocupă un mare segment al pacienţilor, iar o mare parte dintre ei se prezintă, din păcate, cu tumori în stadiu avansat”, spune George Craioveanu - medic specialist Buco-Maxilo-Faciale.
De anul trecut, la Spitalul Judeţean Slatina, pacienţii care sunt nevoiţi să-şi cumpere din farmacii anumite medicamente care nu se găsesc în spital, primesc banii înapoi în 7 zile.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News