Live

Spitalul din Bistrița, modernizat cu 17 milioane de euro. Cum arată după transformare

Data publicării:

Unul dintre cele mai moderne spitale din ţară este cel din Bistriţa. Transformarea acestuia a durat 10 ani şi a costat 17 milioane de euro, bani europeni. Anul acesta, prioritatea este construirea unei noi unităţi de primire a urgenţelor, de trei ori mai mare decât cea existentă.

Mihaela Albu s-a specializat în chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă în Cluj şi Germania. Condiţiile din spitalul din Bistriţa au convins-o să îşi facă meseria aici.

Mihaela Ioana Albu, medic specialist: Eu zică că dotările sunt la nivelul celor din Germania, posibil chiar mai sus din unele puncte de vedere, ca şi săli de operaţie. Mi-aş dori ca fiecare spital să aibă beneficiile pe care le avem noi aici în Bistriţa. Nu doar pentru medici, şi pentru pacienţi.

Şi alţi medici au renunţat la marile centre universitare ca să vină la Bistriţa.

Bogdan Bumbu, medic specialist: Sincer, îţi dă şanse să îţi deschizi aripile şi să evoluezi în meseria asta. Dotările sunt extraordinare. Fără să ai ce îţi trebuie, nu poţi evolua... Adică rămâi la un nivel la care se întâmplau lucrurile acum 50 de ani. Nu are niciun sens!

Pacient: Condiţiile sunt extraordinare, medici, asistente drăguţe.

Pacient: Faţă de Năsăud, că noi de Năsăud ţinem.. chirugi sunt, dar nu sunt anestezişti. Aici îs cu baie, acolo e baia comună... foarte moderniziate.

Spitalul judeţean din Bistriţa a fost construit în 1973 şi a rămas cu dotările din acea vreme până în urmă cu 10 ani. Modernizarea s-a făcut pas cu pas. Nu cu mari proiecte, care să-şi propună să schimbe totul peste noapte.

Gabriel Lazany, manager spital: În lunile de vârf plăteam undeva la 350.000 doar pe clădirea asta la gaz. Asta însemană 3 miliarde jumătate în banii vechi. În condiţiile în care acum, după ce am făcut modernizările plătim udneva la 250.000. Eu nu sunt medic de profesie, sunt economist, iar părerea mea este că banii în sistem există. Eu nu cred că trebuie mai mulţi bani, cred că banii care există trebuie utilizaţi unde trebuie şi cu responsabilitate. Pentru că sunt multe lucruri care se fac în sistemul de sănătate inutile şi sunt multe care nu se fac.

Până acum s-au cheltuit 17 milioane de euro în transformarea spitalului. Aproape toţi banii au venit din proiecte europene şi au fost investiţi în cele mai bune dotări şi soluţii existente.

Gabriela Maftei, asistentă şefă secţie hemodializă: Sunt pereţii placaţi peste rigips cu o folie care are proprietăţi antibacteriene, nu aderă microbul la suprafaţa peretelui.

Gabriel Lazany, manager spital: În secţia de dializă l-am utilizat prima dată, este un material special cu efect bactericid permanent. Noi trebuie să recunoaştem că aceste infecţii există. Dacă nu recunoaşte problema asta nu o putem combate. În ţările occidentale, scandiave, el este un standard în construcţia spitaleoor, este obligatoriu de utilizat.

Iar modernizarea continuă. Mai sunt secţii care încă nu au toată aparatura posibilă iar pe terasă urmează să fie amenajat un heliport. Spitalul Județean Bistrița are aproximativ 1.000 de paturi şi 31.000 de pacienţi pe an.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat din Bistrița-Năsăud, bolnav de COVID-19, a murit acasă după ce a fost externat înainte să primească rezultatele testului

Spitalul care cere pacienților să semneze că nu dau șpagă asistentelor și medicilor

Spitalul-model din România: aparatură modernă și saloane care arată ca niște camere de hotel

Cel mai sărac oraș din România are spital modernizat, dar lăsat în paragină

Partenerii noștri