Pacienții Spitalului Județean din Bistrița se angajează, în scris, să nu le dea mită asistentelor și medicilor. La internare, toți bolnavii trebuie să semneze un formular special. Oamenii promit că nu vor da bani și sunt îndemnați să reclame dacă vreun angajat al spitalului le cere acest lucru.
Formularul prin care pacienții se angajează să nu mai dea șpagă face parte dintre documentele necesare internării în Spitalul Județean din Bistrița. Managerul instituției spune că majorarea salariilor medicilor și asistente nu a fost suficientă. Bolnavii trebuie să renunțe la vechiul obicei de a da bani în schimbul serviciilor medicale.
Gabriel Lazany - manager Spitalul Județean de Urgență Bistrița: Veriga principală a acestei probleme este pacientul pentru că pacientul are bani în mână și el este punctul de plecare.
Gabriel Lazany - manager Spitalul Județean de Urgență Bistrița: În momentul în care nu se mai dă, personalul nu are ce primi, iar cazurile în care este condiționat actul medical de primirea unor foloase, pacientul trebuie să fie conștient că trebuie sesizate.
Documentul cuprinde, pe lângă îndemnul de a semnala eventualele nereguli, și taxele legale pe care bolnavii trebuie să le plătească.
-În momentul internării, pacienții Spitalului Județean de Urgență Bistrița sunt informați că au de achitat 10 lei, o sumă fixă reprezentând coplata la externare sau 20 de lei/zi spitalizare pentru persoanele care se internează la cerere, aparținători ai pacienților pediatrici, cu vârstă mai mare de trei ani.
-Este o idee foarte bună pentru că nu sunt de acord cu mita și până la urmă toată lumea trebuie să-și facă treaba. Și sunt plătiți pentru asta normal. Înainte nu se uita nimeni la tine dacă nu dădeai ceva, dar acum văd că s-a schimbat, mergem spre bine, sperăm.
-Mi se pare ceva corect, ca medicii să nu ia mită pentru că au un salariu ca fiecare angajat.
În alte spitale din România au fost puse afișe printre pacienții sunt anunțați că angajații respectivelor instituții nu primesc mită.
Editor web: Alina Popescu