Exclusiv Pacient în România. Când copiii devin victimele COVID-19: „Aproape m-am făcut mămăligă!”
Era pregătit de vacanţă, dar a ajuns la spital. Este povestea doar a unuia dintre copiii infectaţi cu coronavirus, care au aflat rezultatul chiar înainte să plece la mare, în Grecia. Mii de copii au luat virusul, de când a început pandemia, şi deşi ei sunt mai puţin afectaţi decât adulţii, nu a fost uşor să înţeleagă de ce trebuie să îşi înlocuiească vacanţa cu salonul de spital. Cum sunt ei tratați şi ce spun despre medicii costumați, vedem într-un reportaj exclusiv, filmat la o secție de pediatrie COVID.
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Asfaltare blocată într-o comună din Gorj, din cauza unei erori într-o hârtie
Au testat țeava de gaz cu bricheta. Ce s-a întâmplat
Clădirile avariate de cutremurele din Gorj, cu probleme și după mai bine de un an. Școala dintr-o comună, închisă
Povestea cutremurătoare a unei românce, căreia medicii din Bacău i-au dat 5 luni de trăit, dar salvată de doctorii din Turcia
Membrii unui echipaj de pe ambulanță din Gorj au luat o pauză în timpul unei misiuni de urgență. Motivul ireal pe care l-au invocat
Un motociclist din Târgu Jiu a ajuns în comă la spital după ce a fost lovit de o mașină
Sute de pelerini s-au îmbulzit să primească pomană la Mănăstirea Lainici din județul Gorj
Alertă la o mină din Gorj
„Am avut febră. Și am tușit. Da, și acum mai tușesc puțin”, spune băiețelul de numai 5 ani.
„Știu că omoară oameni”, spune Robert, un băiat ceva mai mare.
Sunt pacienți, infectați cu noul coronavirus. Dar copiii nu pun la îndoială gravitatea bolii. Au aflat cât de periculos este noul coronavirus și rezistă cum știu ei mai bine în spital până se fac bine. Le lipsesc familia, prietenii de joacă și intimitatea casei, dar au înțeles că prioritară este sănătatea.
„Ne-am îmbolnăvit și am venit aici pentru că trebuie să...”, spune, un pic peltic, o fetiță de 4 ani cu niște minunați ochi albaștri.
„...să ne tratăm”, o completează fratele ei.
„Să ne tratăm”, repetă fetița.
Dor contagios de tată
Suntem în secția de pediatrie a Spitalului Orășenesc din Târgu Cărbunești. Aici sunt internați opt copii. În primul salon în care am intrat i-am găsit pe Maria și Andrei. Au 4 și 5 ani și sunt de o săptămâna în spital, împreună cu mătușa lor.
În cameră intră medicul cu un termometru electronic:
„Hai să luăm temperatura... 37,1... și tu... 37,2. Bravo, bravo! Astăzi aveți 7 zile, mâine o să aveți opt zile și o să facem testul de control, da? Și vedem cum iese. Mâine luăm cu un bețișor din gât. Tu faci gurița mare cât un crocodil și recoltăm iar din gât și din născuc mâine dimineață, da?”, le spune medicul.
„Da!” - spun copiii, înțelegători.
Cum să-i faci pe doi copii atât mici să înțeleagă că deși au avut doar febră și tuse trebuie să stea în spital atât de mult? Munca medicilor și asistentelor de la pediatrie e și mai delicată în această perioadă. Trebuie să fie și cadre medicale, și prietenii celor mici, pentru ca spitalizarea să le fie cât mai ușoară.
- Ce jucării aveți?
- Sirenă, pisică, urs..., ne arată fetița entuziasmată.
Apoi, fetița de numai 4 ani mărturisește: „M-am plictisit în spital și aproape m-am făcut mămăligă!”
Cei doi copii s-au îmbolnăvit, deși familia s-a protejat cât a putut să nu ia virusul.
„Ei au venit în vacanță la noi, la țară, să stea la curte. Și tatăl lor a venit în vizită, după două săptămâni, îi era dor de ei și după ce a plecat...marți, el a zis că are febră, că tușește, îl dor mâinile, picioarele și s-a dus la spital. La spital i-au zis că e pozitiv, după care a început și copilul să facă febră, miercuri, să tușească și ne-am speriat. I-am testat și pe ei. Au fost și ei pozitivi”, povestește mătușa copiilor, care stă cu ei în spital. Recunoaște că tatăl i-a îmbrățișat și i-a pupat atunci când a venit în vizită.
„Când mi-e dor să mă duc acasă, mă uit pe geam!”
Într-un salon alăturat l-am găsit pe Robert. La doar 9 ani, are maturitatea unui adult. A aflat că el și bunica sunt bolnavi exact când se pregăteau să plece în vacanță. Și-au făcut testul COVID pentru călătoria în Grecia, dar au ajuns în spital. Deși s-ar fi putut revolta, ca orice copil căruia îi iei vacanța, Robert a înțeles că nu e de glumit cu acest virus.
„Trebuia să mergem în vacanță. Am vrut să plecăm la mare și nu am ajuns”, spune Robert, resemnat. „Aveam și bagajele făcute!” - adaugă bunica.
Vacanța băiatului s-a transformat într-o ședere lungă în spital, alături de bunica.
„M-am speriat când am aflat de copil, m-am speriat”, mărturisește bunica.
„Și eu la fel”, completează băiatul.
„M-am speriat că nu știam cum să îl fac să înțeleagă. Da, am încercat să îi spun că eu sunt” - povestește bunica.
„Și am fugit de lângă ea!”, continuă Robert.
„S-a speriat de mine, fugea, dar a înțeles apoi din discuții că el este cel infectat. Am stat de vorbă, i-am explicat că el nu are nimic, până la urmă s-a încurajat, a acceptat și sperăm ca bunul Dumnezeu să ne facă bine”, spune femeia.
Robert este răbdător și așteaptă momentul când medicii îl vor anunța că nu mai are virusul în corp.
„Când mi-e dor să mă duc acasă, mă uit pe geam! Îmi e dor de locul de joacă de acasă”, mărturisește copilul din camera de spital.
Doctori în costume de extratereștri
Ca Robert au mai fost în spital, infectați cu SARS-CoV-2, mii de copii. Mai exact, 4% din numărul total de cazuri confirmate din România sunt copii.
În secția de pediatrie a Spitalului din Târgu Cărbunești au fost internați de la începutul pandemiei 25 de copii. Au fost și doi bebeluși de numai câteva luni. Pentru cei mici, medicii care-i tratează par câteodată personaje din desenele animate cu nave spațiale.
- Cu cine seamănă, când o vezi îmbrăcată așa pe doamna doctor?
- Cu un extraterestru, spune Andrei. Am fost surprins, mărturisește băiețelul.
- Și acum te-ai obișnuit?
- Da!
***
- Nu prea m-am speriat, spune Robert.
- Dar cum ți s-a părut?
- Mi s-au părut costumele faine.
„Pentru ei este interesant costumul. Pentru noi e dificil, ne este cald, e greu de examinat, dar încercăm să îi distrăm, râdem, glumim, spunem poezii. Copiii sunt cooperanți. Nu știu ce înseamnă COVID, dar știu ce e un spital. Doar că medicul s-a transformat acum în cosmonaut sau cum spun ei, extraterestru”, spune Loredana Făiniş - medic-şef la secţia Pediatrie.
Bebelulșul care s-a luptat 33 de zile cu virusul
Chiar dacă boala nu se manifestă la copii la fel de agresiv că la adulți, și cei mici scapă de virus la fel de greu.
„În principiu, în jur de 14 zile, cam așa, dacă am luat testul la 10 zile, majoritatea au venit tot pozitive. După 12-13 zile, se negativează. Am avut un sugar mic, din centru, care a avut mai multe teste pozitive, după, a alternat un test negativ, a venit iar pozitiv. A stat cel mai mult, a stat 33 de zile. L-am externat. După, acasă, a făcut febră, s-a repetat testul și a fost reinternat”, povestește dr. Făiniș.
„În general, prezintă simptome de viroză - obstrucție nazală, disfagie, durere în gât, tuse, insuficiență respiratorie, dar la copii au fost forme ușoare de insuficiență respiratorie. Au fost 3-4 copii cu erupții cutanate”, enumeră simptomele dr. Loredana Făiniş - medic-şef la secţia de Pediatrie.
De ce se tem medicii
Medicii pediatri se tem acum de sezonul rece, când va apărea și virusul gripal.
„Ne este foarte teamă de perioada de toamnă-iarnă, ne este foarte teamă, pentru că de obicei, în secția de Pediatrie în acea perioadă se internează în jur de 100-150 de copii pe lună. Acum, asociat cu coronavirusul, ne este foarte teamă. Și 100 de persoane, de copii, dacă sunt internați, suntem depășiți”, spune dr. Loredana Făiniș.
Medicii îi sfătuiesc pe părinți să-și țină copiii cât mai departe de locurile aglomerate. E o lecție pe care cei mari trebuie să le-o predea zilnic celor mici: pază bună trece primejdia rea.
Mulți copii deja au învățat-o:
„Vă rog să purtați masca, pentru că ne puteți îmbolnăvi și pe noi, copiii” - este mesajul pe care îl transmite Robert.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News