Live

Au crescut salariile medicilor, au crescut și șpaga și dezinteresul. „Că îngrijește 2 sau 100, el și-a luat banul”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Mita va fi înlocuită cu donaţia, în spitale apar angajamente antişpagă, salariile medicilor au crescut. Toate aceste măsuri au fost luate pentru eliminarea şpăgii din spitale. În realitate se întâmplă exact invers. Potrivit mecanismului de integritate de pe site-ul ministerului Sănătăţii, numărul raportărilor în privinţa şpăgii a crescut de când salariile medicilor au fost majorate. Urmăriți un nou episod al campaniei „Pacient în România”.

Mama unui pacient: Am vrut să-i fac nişte investigaţii suplimentare copilului meu. Nu mi-a cerut ea cu gura ei. Am văzut că nu se face nicio mişcare şi intersându-ne pe acolo - aşa e când stau bolnavii, discută unul cu altul - eu nu mă priceam aşa bine cât să dau, că dacă n-am avut copii bolnavi, n-am știut. Nu ştiu dacă a fost suma prea mare sau prea mică. I-am dat şi după ce i-am dat am văzut că atunci se mişcă lucrurile.

Este mărturia unei femei care a fost internată cu copilul într-un spital din capitală. Avea nevoie de transplant. După 3 ani de spitalizare, băiatul a murit, la vârsta de 12 ani.

Mama unui pacient: Nu ne-a spus nimic. Și am întrebat-o: doamnă, dar când v-am dat banii, 150 de euro plus 1500 de lei, au fost buni? Vă rog să-mi daţi banii înapoi şi să mi faceţi şi mie o copie a dosarului ca să am şi eu, atunci mă gândeam să o dau în judecată. Dar tot eu m-am gând şi am zis că şi aşa medicii din România care iau mită scapă pentru că ei au bani, au putere, şi noi rămânem cu durerea în suflet.

Acesta este un caz întâmplat înainte ca salariile medicilor să crească, adică să aibă un venit de 2-3 mii de euro. Șpagă se dă și se ia și acum.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Ne-am uitat la reclamațiile pacienților făcute prin mecanismul de integritate de pe site-ul Ministerului Sănătății și am comparat perioada martie-decembrie 2018, perioada în care medicii au salariile majorate și perioada martie-decembrie 2017, cand salariile erau nemajorate. Surpriza este că numărul reclamațiilor de șpagă este mai mare de când medicii au salarii mai mari. Datele arată însă un lucru și mai grav. Întrebați dacă vor să fie sesizate organele de anchetă, mulți pacienți spun că nu. Semn că se complac în această situaţie. În spitalele din România se internează în medie, anual, 4 milioane de pacienţi.

Mecanismul de integritate de pe site-ul Ministerului Sănătății există de 3 ani.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: Vedem că acolo peste 10.000 de persoane au raportat prin acel mecanism că li s-a cerut șpagă. Și peste 7.000 de oameni au facut plângeri.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Aceste sesizări ajung automat la DGA. Noi centralizăm datele prin softul acela pe care îl avem pus la dispoziție, publicăm rapoartele trimestrial pe site ul MS, iar acolo unde există sesizări legate de posbile fapte de corupție, redirecționarea se face automat către DGA.

Viorel Hușanu, lider de sindicat Sanitas: Dacă medicii aveau un salariu de 1000 de euro și își completau veniturile prin donații de la pacienți, acum medicul are de 3 ori mai mult, dar acei pacienți nu mai sunt atât de bine îngrijiți, atât de bine văzuți de medic. Pentru că medicul evită să mai aibă contact cu pacientul. Este mulțumit cu salariul pe care îl are și dacă salariul este fix, ori că îngrijește 2 pacienți, ori că îngrijește 100 el și-a luat banul.

Carmen Uscatu, Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”: Ca să eradichezi fenomenul ăsta al șpăgii trebuie să te uiți la pacient și să vezi de ce se simte obligat să dea această șpagă în sistemul românesc de stat. Poate pentru că pacientul nu conștientizează că toată viața a plătit asigurări de sănătate și că din toate impozitele, când se duce în spital, el de fapt a plătit în avans acești bani.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: De taxele pe care românii le plătesc ca să aibă acces la serviciile medicale, unii medici nu țin cont. Ne-au demonstrat acest lucru, în urmă cu doar o săptămână, 5 medici ortopezi de la Spitalul Județean de Urgența Neamț. Au fost reținuți pentru luare de mită. În ultimele 4 luni au luat șpagă de la 72 de pacienți. Secția de Ortopedie a rămas fără medici.

Viorel Hușanu, lider de sindicat Sanitas: La Piatra Neamț am înțeles că a recidivat, adică a fost condamnat cu suspendare pentru aceeași faptă și acum s-a reapucat de practicile vechi. Fiind o condamnare cu suspendare nu avea niciun fel de interdicție. Medicii sunt obișnuiți. Au fost obișnuiți din cele mai vechi timpuri de către pacienți pentru că pacientul îl forțează pe medic să ia acea șpagă. Vă dau exemplu concret de la mine din familie. Am avut o problemă cu părinții mei. Dacă nu li s-a luat, au avut impresia că ei sunt foarte grav sau nu sunt tratați cum trebuie. Trebuie umblat la mentalitate.

Ce fac autoritățile în acest sens? La Spitalul Județean din Zalău, conducerea spitalului vrea să înlocuiască mita cu donația. Așa că au apărut cutiile în care pacienții pot pune bani.

Irina Sabaduş, iniţiatoarea proiectului: De când am implementat acest proiect, părerile au fost împărţite cumva pe secţii. Unele secţii au considerat proiectul ilegal, altele s au amuzat. Am început cu o secţie unde asistenta şefă şi a dorit să implementeze acest proiect. S-a început la reumatologie şi de acolo am venit la dermatologie, avem o urnă la centrul de sănătate mintală şi la contagioase. Aceste urne, scopul lor nu este acela neapărat de a aduna bani. În aceste urne se adună în medie într-un an, să zic, o mie de lei. Ideea cu urnele e aceea de a veni cu alternativă elegantă la un gest incorect. Încurajăm pacienţii, dacă vor, să facă o donaţie, să o facă, dar în urnă.

Medic: Sumele sunt destul de mici, dar ca orice început este mai greu. Eu zic că în timp se vor da sume cu care să se poată face anumite lucruri pe secţie. Principalele idei ale noastre sunt pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cazare, paturi, noptiere, saltele.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Eu mă așteptam ca atunci când am lansat acea cutie la spitalul județean Zalău exemplul să fie preluat de mai multe spitale. Din păcate nu a fost. Și acel început de demers al nostru a fost trecut foarte ușor cu vederea. Prin urmare cred ca ar trebui să ne readucem aminte ce a început spitalul Zalău.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: Dacă vrem să dăm un mesaj clar, nu trebuie să se aștepte de la pacient nimic. Nicio donație, niciun mulțumesc, nicio floare, nimic. Pacientul român trebuie tratat așa cum e tratat în orice stat civilizat, să se ducă la spital când are nevoie, să stea cât are nevoie și să se simtă mai bine după ce pleacă.

Carmen Uscatu, Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”: Nu poți rezolva șpaga în sistem printr-o cutie de donații, șpaga se dă din cu totul alte motive și trebuie umblat la motivele acelea. Vinovat nu e pacientul român că dă șpagă, vinovat e sistemul medical în care este tratat, un sistem în care este încurajată spaga și aceste cutii nu sunt nicidecum o soluție.

Ministrul Săntății, Sorina Pintea, spune că până în 2020, toate spitalele trebuie să aibă un anagajament antimită, pe care să îl semneze toți angajații. Primul spital care s-a conformat este Institutul Clinic Fundeni.

Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni: La început oamenii nu înțelegeau scopul și de ce. Am avut discuții face to face cu angajații, cu toate departamentele, serviciile din spital, pentru că acest standard nu privește doar medicii și personalul medical. Se referă la întreg colectivul de angajați al spitalului.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Există strategia anticorupție în sănătate care are prevăzut și acest aspect. Aceasta strategie cuprinde și acest formular.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății: Nu de puține ori am auzit medici spunând: nu știam că nu am voie să închei contractul ăla, nu știam că nu am voie să cer șpagă, eu nu sunt avocat.

Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni: Institutul Clinic Fundeni are 2750 de angajați și acest standard îi primește pe toți și este un angajament pentru toți angajații spitalului, pentru că acest lucru se poate practica la fiecare nivel, indiferent de funcția pe care o deține în spital. Evident că avem și reacții negative și oameni care au încercat să boicoteze acest lucru.

Viorel Hușanu, lider de sindicat Sanitas: E o soluție inutilă din punctul meu de vedere. V-am spus, șpaga și corupția se află la alt nivel, nu la nivelul acesta în spitale. Cine este obișnuit să condiționeze actul medical o va face în continuare.

Carmen Uscatu, Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”: Semnăm atât de multe hârtii și eu văd spitale care fac fel de fel de raportări care nu sunt adevărate. Eu nu cred că încă o hârtie semnată în plus va schimba mentalitatea oamenilor.

Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni: Eu nu pot controla, dar pot difuza și pot spune politica către care se îndreaptă acest spital.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Eu cred că va mai trebui să treacă o perioadă de timp până când ne vom obișnui că putem merge în spitalele publice fără acele plăți informale.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru: „Recunoștința mea a fost vindecarea pacienților, că au putut pleca pe picioarele lor acasă”

VIDEO Un medic român plecat în Irlanda își arată fluturașul de salariu. Care a fost ultimul venit din țară și cât câștigă acum

Salariile angajaților din Sănătate și Asistență Socială cresc cu 20%. Măsura se aplică în două tranșe

Medicii debutanţi din Marea Britanie au început cea mai lungă grevă din istoria sistemului public de sănătate și cer bani mai mulți

Partenerii noștri