Live

Nu amâna analizele de sânge, un indicator al stării tale de sănătate

Data publicării:

Chiar dacă trecem printr-o perioadă în care pare că toate lucrurile s-au oprit în loc, problemele de sănătate pot apărea și pot ascunde boli ce lăsate netratate, dau complicații grave.

Dacă ai simptome care te-au trimis la medic și acesta ți-a recomandat un set de analize de laborator, nu le amâna. Analizele uzuale de sânge pot ajuta medicul să diagnosticheze din stadiu incipient multe dintre afecțiunile severe.

Cele mai frecvente analize de sânge ce fac parte și din setul anual recomandat pentru evaluarea stării de sănătate sunt:

  • HLG (hemoleucograma) este un test important, fiind unul dintre cele mai frecvente cerute teste de laborator. Realizarea hemoleucogramei este importantă deoarece, cu ajutorul ei, sunt depistate anemiile, infecţiile acute sau cronice, alergii sau chiar boli maligne.

  • Fibrinogenul – este o proteină sintetizată de ficat, cu rol în procesul coagularii sângelui.

Măsurarea fibrinogenului este recomandată în cazul apariţiilor unor sângerări prelungite, sau a căror cauză nu se cunoaște. Niveluri crescute de fibrinogen se întâlnesc în sarcină, fumat, inflamaţii acute, boala arterelor coronariene, infarct miocardic, atac cerebral, afecţiuni inflamatorii, traumatisme, cancer etc

  • VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) - este un test care măsoară viteza de sedimentare (așezare) a hematiilor în tubul de recoltare pe durata unei ore. Are rolul de a depista unele afecțiuni ale sistemului imunitar sau ale ficatului, care se manifestă printr-o inflamație.

  • Glicemia - măsoară nivelul de glucoză sau zahăr din sânge. Valoarea mare a glicemiei poate indica diabetul sau diverse afecțiuni cardiovasculare.

  • Profilul lipidic reprezintă un grup de teste care arată riscul de boală coronariană. Profilul lipidic complet cuprinde colesterolul total, HDL colesterol (bun), LDL colesterol (rău), trigliceride.

  • Transaminazele - TGO (AST) si TGP (ALT) - măsurarea nivelului acestor enzime din sângele unei persoane poate ajuta medicii să evalueze funcţia hepatică sau să determine cauza principală a unei probleme hepatice.

Creatinina serică poate evidenția o dereglare a funcției renale

Toate aceste analize sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate în totalitate. Pentru a putea beneficia de acestea, medicul de familie sau medicul specialist trebuie să vă elibereze un bilet de trimitere cu care să vă prezentați într-un laborator care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Laboratoarele de analize Sanador lucrează în parteneriat atât cu CASMB, cât și cu OPSNAJ și sunt dotate cu echipamente moderne, de ultimă generație ale celor mai importanți producători de aparatură medicală la nivel mondial. De asemenea, folosesc doar reactivi marca CE, astfel încât rezultatele să fie rapide și corecte.

Pe perioada pandemiei de coronavirus, au fost luate măsuri suplimentare de siguranță, astfel încât recoltarea analizelor să se facă în deplină siguranță. Rezultate se pot vedea direct pe site, folosind codul de probă primit la recoltare. Iar interpretarea lor se poate realiza tot online cu ajutorul Dr. Sanador – Serviciul de consultații online prin care ai acces la peste 150 de medici din zeci de specialităti medicale.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Credea că are o răceală persistentă. De ce boală gravă suferea de fapt bărbatul

Cum poate fi tratată o boală gravă tot mai des întâlnită în România

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii. Ce trebuie să faci

Ce au descoperit medicii în abdomenul unui bărbat

Partenerii noștri