Live

Video Newsweek: Pacienți ținuți în izolare la spital fără acces la toaletă. Reacția Spitalului Elias

Data actualizării: Data publicării:
Anchetă la Spitalul Elias, după ce mai multe cazuri de coronavirus nu au fost raportate. Foto: Facebook Spitalul Elias

O pacientă aflată în așteptarea rezultatului testului pentru COVID a fost ținută în izolare la Spitalul Elias într-un salon lipsit de toaletă. Femeia a trebuit să-și facă nevoile într-un recipient destinat persoanelor care nu se pot deplasa, până când o infirmieră venea și ridica reziduurile. Femeia a trimis redacției Newsweek o înregistrare video care arată condițiile șocante în care a stat în izolare. Reprezentanții spitalului au spus că nu au avut de ales, pentru că s-au terminat toate saloanele în care exista o baie.

„M-au băgat în izolare din cauza COVID-19. Până iese rezultatul testului, trebuie să stau două zile într-un salon fără toaletă. Mi se pare inuman așa ceva. Mi s-a zis să nu părăsesc salonul, dar nu am toaletă. Mi s-au adus saci, să fac în saci și să stau cu materiile fecale în salon. Este ceva inuman sa fiu forțată să folosesc saci. Mă învață infirmiera cum să folosesc saci, la început mi-am zis că o fi o glumă, dar nu e”, a povestit pacienta pentru Newsweek România.

„Este regretabil ca eforturile personalului unui spital pus integral la dispoziția nevoilor pacienților, atât ca spital de urgență, cât și ca spital de fază 2, să fie umbrite de aspecte strict operative, prezentate în afara contextului funcțional care le-a generat” - a reacționat Spitalul Elias.

Explicațiile Spitalului Elias

„Regulile in vigoare prevăd internarea pacienților aflați în așteptarea rezultatului testului SARS-CoV-2 în saloane cu grup sanitar propriu, reguli care sunt respectate și în spitalul nostru.

Din cauza numărului mare de urgențe internate în ziua precedentă, saloanele cu grup sanitar propriu, în care este internat câte un singur pacient, au fost epuizate.

Ca urmare, soluția temporară, care să asigure izolarea unui astfel de pacient, a fost internarea într-un salon fără grup sanitar, urmând ca pentru necesitățile fiziologice să fie utilizată metoda folosită curent în cazul pacienților care nu se pot mobiliza și anume plosca.

Sacul pentru deșeuri periculoase se așează în interiorul acestui recipient de care apoi pacientul se folosește. După folosire, sacul este închis ermetic și este înlăturat din salon de îndată ce pacientul solicită asistența personalului.

Este regretabil ca eforturile personalului unui spital pus integral la dispoziția nevoilor pacienților, atât ca spital de urgență, cât și ca spital de fază 2, să fie umbrite de aspecte strict operative, prezentate în afara contextului funcțional care le-a generat” - se spune într-un punct de vedere transmis de Spitalul Elias.

În iulie, un spital modular pentru pacienţii cu COVID-19 a fost instalat în curtea Spitalului Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti de Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”. Spitalul are 38 de paturi: 14 pentru pacienţi în stare gravă, 14 pentru pacienţi în stadii intermediare şi 10 pentru pacienţi suspecţi de COVID-19.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Medicii explică de ce nu trebuie să stați pe toaletă mai mult de 10 minute

Un copil care plângea într-un avion din China a fost închis în toaletă de doi străini. Cum s-a întâmplat totul

„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică foarte populară

O femeie din județul Neamț este anchetată după ce ar fi născut într-o toaletă, apoi și-a abandonat nou-născutul, care a murit

Partenerii noștri