Cum răspunde Ludovic Orban acuzațiilor Gabrielei Firea că ar exista suficiente locuri la ATI pentru bolnavii COVID din București

Data actualizării: Data publicării:
Ludovic Orban și Gabriela Firea
Foto: colaj foto Digi24.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că nu ar dori să intre în polemică cu Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, pe tema paturilor de la terapie intensivă destinate bolnavilor de COVID, afirmând că „sferturile de adevăr” nu fac altceva decât „să bage zâzanie” în loc să rezolve problema.

În spitalele COVID din Capitală nu mai era, vineri după-amiază, niciun loc liber la terapie intensivă, a anunțat, vineri seara, la Digi24, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, care menționa că există posibilitatea ca eventuali noi pacienți COVID care ar avea nevoie de terapie intensivă să fie transportați la spitale din afara Capitalei.

Sâmbătă, într-o postare pe Facebook, primarul Gabriela Firea îl contrazice pe Raed Arafat și spune că în spitalele din București există suficiente paturi şi personal medical pentru tratarea pacienţilor Covid. Din 45 de secţii ATI, câte există în Bucureşti, doar şase au fost alocate persoanelor cu această afecţiune, a arătat Firea. 

„Aș prefera să nu intru într-o polemică”, a declarat sâmbătă după-amiază premierul Ludovic Orban, întrebat despre afirmațiile Gabrielei Firea. „Există două tipuri de spitale: spitalele de urgență, cum este Spitalul Elias, spitalele universitare, care sunt în subordinea Ministerului Sănătății, și spitale care sunt în subordinea Primăriei Capitalei. Și dintre spitalele din subordinea Ministerului Sănătății, și dintre spitalele din subordinea Primăriei Capitalei sunt spitale dedicate tratării pacienților cu COVID, cum este, de exemplu, pentru Capitală, Spitalul „Victor Babeș”; în ceea ce privește Ministerul Sănătății e Spitalul Matei Balș, Spitalul Nasta... Una e terapia intensivă în general - la aceste secții, în celelalte spitale, sunt tratați pacienți pentru diferite boli, altele decât COVID; în ceea ce privește locurile la terapie intensivă din spitalele dedicate COVID există o limită de care ne-am apropiat”, a explicat premierul.

El a adăugat că există soluții pentru a crește  numărul de locuri pentru terapia intensivă COVID și la Institutul Balș, și la „Victor Babeș”.

„Sunt convins că ASSMB - parcă așa se numește instituția din subordinea Consiliului General al Capitalei care se ocupă de administrarea spitalelor Capitalei - va face demersuri pentru a crește numărul de paturi, care să fie dotate cu ventilatoare, cu injectomate și cu toate cele necesare pentru a trata pacienții. Din punctul meu de vedere, obiectivul nostru este acela de a crește capacitatea de tratare pentru persoanele infectate cu COVID. Nu mai vreau să intru în nicio polemică pe astfel de teme cu sferturi de adevăr și cu afirmații care nu fac altceva decât să bage zâzanie în loc să rezolve problema. Problema pe care o avem este aceea că a crescut numărul de infectări, este necesar să disponibilizăm mai multe paturi în secțiile ATI și asta vrem să facem”, a asigurat șeful guvernului. Spitalele de campanie și secțiile mobile, practic „TIR”-urile dotate cu paturi ATI, se numără printre aceste soluții avute în vedere, a mai spus Ludovic Orban.

Secție modulară pentru bolnavii COVID, din donații, la Spitalul Elias din Capitală

Premierul a vizitat sâmbătă spitalul modular pentru pacienţii cu COVID-19, construit în curtea Spitalului Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti, de Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”. El a mulţumit celor 250.000 de români care, alături de firme, au donat pentru ridicarea acestui spital modular, scrie Agerpres.

La rândul său, Departamentul pentru Situații de Urgență a donat aparatură necesară pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 în această unitate.

În ceea ce priveşte unitatea modulară de la Elias, premierul a explicat că aceasta are 38 de paturi: 14 pentru pacienţi în stare gravă, 14 pentru pacienţi în stadii intermediare şi 10 pentru pacienţi suspecţi de COVID-19. În ceea ce priveşte personalul necesar pentru această structură, premierul a spus că este vorba de minimum patru medici anestezişti şi opt asistenţi pe tură.

Ludovic Orban a subliniat că activitatea Spitalului Elias nu va fi afectată, iar unitatea modulară va funcţiona „ca o secţie separată, externă”.

Șeful executivului speră ca, de marţi, pacienţii bolnavi de COVID-19 să fie primiţi în secţia modulară construită în curtea Spitalului Elias.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri