Live

Nelu Tătaru: Al doilea val al epidemiei va fi diferit, trebuie să fim pregătiţi pentru orice

Data publicării:

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus la Digi24 că un eventual al doilea val epidemiei de coronavirus nu va avea aceeaşi intensitate ca primul, dar a subliniat că trebuie luate măsurile de pregătire necesare, inclusiv vaccinarea antigripală şi antipneumococică a categoriilor vulnerabile.

Întrebat, dacă românii trebuie să se aştepte ca în toamnă să fie introduse noi măsuri de restricţie, ministrul a declarat că autorităţile trebuie să fie pregătite, dar a estimat că al doilea val va fi diferit.

„Acest studiu (de seroprevalenţă la nivel naţional n.red) ne va spune (cu privire la valul doi n. red). În general, o pandemie, din experienţa noastră, merge tot timpul cu un an - doi de epidemii sezoniere. În acest moment noi nu avem un vaccin, ca să putem preveni un val doi. Nu putem decât să limităm. (...) Eu cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice. Noi o să luăm anumite măsuri mai ales pentru grupele de risc, în care să avem o vaccinare antigripală, vaccinare antipneumococică, pentru cei care sunt cu boli pulmonare cronice, tocmai pentru a preveni posibile cazuri grave într-un eventual val doi”, a spus Tătaru

Totodată, ministrul Sănătăţii a subliniat că în vederea unui eventual al doilea val, trebuie asigurate depozite de medicamente, materiale sanitare şi echipamente.

Ministrul Sănătății, despre valul doi al epidemiei COVID-19: Știm cu cine luptăm în acest moment

„Avem aceeaşi medicaţie off-label, avem aceeaşi lipsă a unui vaccin, dar ştim cu cine luptăm în acest moment. Suntem psihic mai pregătiţi. O să trebuiască să avem grijă să avem depozitele pline cu tot ce înseamnă medicamente, materiale sanitare, echipamente. Să avem o capacitate de testare suficientă, dar să nu credem că sistemul medical s-a schimbat după o pandemie”, a spus el.

Ministrul Tătaru a estimat că în condiţiile în care populaţia va respecta măsurile de precauţie, spre sfârşitul lui iulie - începutul lui august, se va ajunge la o viaţă „cvasi-normală”.

„Evalurea primei etape ne-a arătat că, respectând nişte precauţii, putem veni cu alte etape de relaxare. Dacă mergem în continuare în acest ritm, ne putem gândi pe 15 iunie la a treia etapă de relaxare. Dacă evoluţia ne permite, iar respectarea acestor precauţii şi recomandări este o prioritate a populaţiei, ne gândim că spre sfârşitul lui iulie, începutul lui august, să ajungem la o viaţă cvasi-normală”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Novak Djokovic se plânge că încă are „traume” din cauza expulzării din Australia în 2022, pentru că nu era vaccinat anti-Covid

Originea Covid-19 nu este cunoscută nici astăzi. La cinci ani de la debutul pandemiei, OMS cere din nou informații Chinei

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Epidemia de Mpox este în continuare o urgență de sănătate publică, a anunțat OMS

Partenerii noștri