Live

Moartea unei tinere a salvat cinci vieți. Adolescentă: „Simt că trăiesc a doua viață. Puteam să mor în câteva zile”

Data publicării:
Moartea unei tinere a salvat cinci vieți. Foto: Captură video

O adolescentă de 15 ani a primit un ficat nou la doar o săptămână după ce medicii i-au spus că are nevoie de transplant. Familia unei tinere din Cluj a donat organele, o decizie care a schimbat viețile a cinci oameni. Este una dintre puținele astfel de întâmplări de anul acesta.

Amalia a fost diagnosticată cu boala Wilson, o anomalie genetica de metabolizare a cuprului. A fost internată de urgență, iar medicii au început procedurile pentru găsirea unui donator de ficat compatibil.

Onica Amalia - pacientă: Simt că trăiesc a doua viață. Un sentiment înspre credință pentru că puteam să mor în câteva zile și transplantul mi-a oferit o altă viață normală și pe care am să o trăiesc altfel ca până acum.

Chiar dacă lista de așteptare este lungă, Amalia a avut norocul să primească aproape imediat un ficat compatibil.

Onica Dana - mama pacientei: Noaptea s-a găsit un ficat. Este vorba despre o fată din Cluj, atâta știm. Într-adevăr ne-ar fi foarte greu să știm mai multe, numele ăla ar fi scrijelit toată viața în inima noastră. Trebuie să donăm, a dona înseamnă o viață, două, trei, cinci vieți salvate sau prin donarea aia poate acel om trăiește puțin și prin celălalt. E foarte important, foarte foarte important.

Ruxandra Fota, medic primar ATI: Operația a durat aproape 6 ore. Lucruile au început dramatic cu pacienta într-o stare extrem de gravă și, după ce s-a transplantat noul ficat, în mod absolut spectaculos, datorită vârstei, datorită faptului că ficatul era într-o condiție foarte bună, lucrurile au început să se amelioreze. Iar pacienta, acum, la câteva zile după transplant, la 3 zile după transplant, a plecat la salon, deci atât de bine a mers, iar noi suntem extrem de fericiți. Emoțional ne-am implicat foarte mult toți din echipă.

Anul acesta doar 26 de români au beneficiat de un transplant hepatic, deși sunt 400 pe listele de așteptare.

Radu Zamfir, peședinte al Agenției Naționale de Transplant: Practic totul în activitatea de transplant pornește la numărul de donatori. Anul acesta am plecat de la 30 de donatori, s-au realizat 26 de transplanturi hepatice, dintre care 6 au fost realizate cu grefă provenite de la donator în viață.

Prof. dr. Irinel Popescu- șeful centrului de boli ingestive si transplant hepatic al Institutului Clinic Fundeni: Permanent trebuie să facem aceste apeluri în favoarea donării și permanent trebuie explicată necesitatea operației de transplant și faptul că prin aceste operații se câștigă vieți.

Printre puținii donatori de anul acesta se află și un băiețel de 10, din Cluj.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kamala Harris continuă să primească sprijinul a numeroși donatori democrați. Printre aceștia se numără și fiul lui George Soros

Deși insistă că Biden rămâne în cursa pentru Casa Albă, democrații se mobilizează discret pentru Kamala Harris

Noi reguli la centrele de transfuzii din țară, după numărul record al donatorilor de sânge. Oamenii vor avea nevoie de programare

Transfuziile cu sânge tânăr pot încetini procesul de îmbătrânire şi ar putea ajuta adulţii în vârstă să trăiască mai mult

Partenerii noștri