Deși insistă că Biden rămâne în cursa pentru Casa Albă, democrații se mobilizează discret pentru Kamala Harris

Data actualizării: Data publicării:
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris. Foto: Profimedia Images
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris. Foto: Profimedia Images

Echipa de campanie a lui Joe Biden insistă că președintele, care candidează pentru realegerea în funcție, va rămâne în cursa pentru alegerile prezidențiale din noiembrie. Echipa afirmă că alegătorii îl susțin în continuare, în ciuda îngrijorărilor legate de vârsta sa și că partidul nu are „niciun plan pentru un candidat alternativ”. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că din ce în ce mai multe voci se exprimă în favoarea retragerii lui Biden. Inclusiv fostul președinte Barack Obama ar susține această idee. Publicația Politico susține că, în culise, donatori ai Partidului Democrat s-ar mobiliza pentru a strânge fonduri în vederea unei eventuale nominalizări a vicepreședintelui Kamala Harris, dacă Biden se retrage.

Președintele american va reveni în campanie săptămâna viitoare, după ce s-a izolat din cauza unor simptome ușoare de COVID, a declarat vineri șefa campaniei de realegere, afirmând că democratul este ferm angajat în înfrângerea republicanului Donald Trump.

„Este absolut implicat”, a declarat Jen O'Malley Dillon, președintele campaniei lui Biden, într-un interviu pentru MSNBC. „Trebuie să luăm în serios îngrijorările pe care oamenii le exprimă, dar modul de a trece peste ele este să ne întoarcem la activitatea de a-l învinge pe Donald Trump”, a spus aceasta, potrivit Reuters.

Campania lui Biden a fost subiectul unor săptămâni de speculații cu privire la posibilitatea ca președintele să se retragă în cele din urmă, în special după dezbaterea dezastruoasă la care a fost față în față cu contracandidatul său republican, fostul președinte Donald Trump.

Mobilizare discretă

În ciuda afirmațiilor celor din echipa Biden, donatori ai Partidului Democrat din SUA au început să se mobilizeze pentru a strânge fonduri în vederea unei eventuale nominalizări pentru alegerile prezidenţiale a vicepreşedintei Kamala Harris, dacă preşedintele Joe Biden se va retrage în cele din urmă din cursa electorală, relatează publicaţia Politico.

Deşi Partidul Democrat recunoaşte „volatilitatea” actuală a situaţiei din jurul nominalizării lui Biden, unii membri ai partidului se „aliniază” deja pentru a face donaţii în cazul în care Harris îl înlocuieşte în cursa prezidenţială, notează publicaţia.

Kamala Harris a apărut ca posibilă înlocuitoare în cursa electorală, deşi ea nu pare a fi mai populară decât Biden şi mai sunt şi alţi politicieni democraţi vehiculaţi pentru a prelua această ştafetă.

Dar, deja, aliaţii vicepreşedintelui „au început să curteze donatorii democraţi pentru a oferi sprijin financiar dacă preşedintele Joe Biden renunţă”, scrie Politico, citând surse care au cunoştinţă de această acţiune şi care au cerut anonimatul.

Cel puțin cinci donatori au promis bani

Cel puţin cinci donatori au promis deja sume de şase cifre pentru Kamala Harris, dar, dacă Biden se retrage, ar putea participa la alegerile interne pentru desemnarea unui nou candidat şi alţi politicieni democraţi, unii cu resurse financiare semnificative, precum guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, sau cel din Illinois, miliardarul JB Pritzker.

Axios scria joi că unii democrați de top spun că presiunea în creștere a liderilor de partid și a prietenilor apropiați îl va convinge pe președintele Biden să renunțe la cursa prezidențială chiar weekendul acesta.

Astfel, într-un mesaj privat democrații au spus că lideri, prieteni ai președintelui și chiar donatori importanți cred că Biden nu poate câștiga un nou mandat, că nu poate schimba percepțiile publice despre vârsta și acuitatea sa și nu poate oferi o majoritate în Congres.

Pe de altă parte, și The Hill a scris că echipa de campanie a președintelui Joe Biden a declarat că liderul democrat este mai „hotârât decât oricând” să îl învingă pe contracandidatul său republican Donald Trump, ignorând astfel apelurile tot mai vocale privind retragerea sa din cursă.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a tras cortina pentru celebrul actor de la Hollywood. Mulți români au crescut cu filmele lui
Digi FM
Marcel Ciolacu, întrebat despre media de la BAC: „Nu știu pe de rost. Nu m-am uitat”
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
Cine este Ines de Ramon. Iubita lui Brad Pitt a fost căsătorită cu un cunoscut actor de la Hollywood
Adevarul
Dieta populară care poate crește riscul de demență și boli cardiovasculare. Medic: „Cred că ne jucăm cu focul”
Newsweek
Amenzi de până la 4.000 de lei pentru românii care au termopane la apartament și fac greșeala asta!
Digi FM
Nadia Comăneci, zâmbitoare și în formă, a pozat în costum de baie la 62 de ani. Sportul e și acum o constantă...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Richard Gere, în genunchi în fața soției, pe covorul roșu de la Veneția. Topit după Alejandra, a uimit cu...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale