Live

Moarte transformată în viață. Gestul impresionant al unei mame

Data publicării:
Medicii prelevează organe de la un tânăr care era în moarte cerebrală, după ce și-a pus capăt zilelor

Un adolescent sătul de viață i-a ajutat să își lungească zilele pe șase bolnavi care se rugau să mai trăiască. Părinții băiatului au făcut un gest mare și au semnat acordul de donare. A fost prima prelevare de organe făcută în Bacău anul acesta.

Băiatul de 18 ani a fost adus de urgenţă la spitalul din Bacău pe 12 noiembrie, după ce a vrut să îşi pună capăt zilelor. Cinci zile mai târziu a intrat în moarte cerebrală, iar familia a hotărât să-i doneze organele.

„Vreau să mulţumesc, în primul rând, familiei, mai exact mamei băiatului, care a trecut peste suferinţa prin care a trecut, ca orice mamă cu un băiat care a stat destul de departe de ea o perioadă şi pe care nu l-a avut aproape şi care, aflat în moarte cerebrală...nu a mai putut fi salvat”, a declarat, vizibil emoționată, Bianca Purcarin, medic ATI la Spitalul Județean de Urgență Bacău.

„Emoţional, a fost foarte greu, pentru că toţi avem copii şi a fost greu...”, recunoaște și dr. Dana Călțaru, medic primar oftalmolog la Spitalul Județean Bacău. „Ochii se recoltează în totalitate, se prelevă... la Iaşi sunt preparate corneele”, a precizat ea.

Prelevarea de organe a durat aproape opt ore.

„Ne confruntăm deseori cu pacienţi aflaţi în moarte cerebrală. Provocarea pentru echipele medicale, echipa medicală, este menţinerea unui pacient aflat în moarte cerebrală, menţinerea funcţiilor lui vitale”, spune Valentn Tutunaru, medic primar ATI Spitalul Județean de Urgență Bacău.

Cu ajutorul organelor prelevate, medicii au reuşit să salveze vieţile unor oameni care stăteau de ani buni pe lista de aşteptare.

„Este prima prelevare de la Bacău din acest an de la un donator foarte tânăr, de 18 ani, de la care s-au prelevat ficatul, rinichii, corneea şi ţesut osteotendinos. Transplantul hepatic a fost efectuat la o pacientă de 44 de ani, care era cu o stare generală destul de gravă”, a explicat dr. Raluca Neagu, coordonator centru transplant.

La Iași, alți doi oameni au primit o speranță odată cu transplantul de rinichi.

„Primul pacient, o doamnă din judeţul Vaslui, care era diagnosticată din 2008 cu o boală autoimună. În 2008 făcea dializă şi pentru ea, de data aceasta, a fost o şansă. A mai fost chemată la transplant, dar de data aceasta s-a dovedit compatibilă. Al doilea pacient este un bărbat de 57 de ani şi el diagnosticat de o perioadă îndelungată, din 2012, cu o boală genetică”, a precizat dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Parhon din Iași.

În acest an, la Spitalul Parhon s-au făcut 20 de intervenţii de transplant, dintre acestea doar patru de la donator aflat în moarte cerebrală.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Videoclip emoționant pentru promovarea donării de organe

VIDEO Cum arată bărbatul care a primit primul transplant de ochi şi de faţă, la un an de la operaţie

Statele Unite. Un pacient a primit o inimă din titan până a fost găsită una compatibilă pentru transplant

Anchetă la Brăila, după ce o femeie care a sunat la 112 a fost găsită moartă. Polițiștii au mers acolo, dar n-au intrat în casă

Partenerii noștri