VIDEO Cum arată bărbatul care a primit primul transplant de ochi şi de faţă, la un an de la operaţie

Data publicării:
bărbatul care a primit primul transplant de ochi şi de faţă, la un an de la operaţie
Bărbatul care a primit primul transplant de ochi şi de faţă, la un an de la operaţi. Sursa: captură Facebook

La un an după prima operaţie de transplant total de ochi şi parţial de faţă, efectuat în premieră de spitalul american NYU Langone, organul şi ţesuturile transplantate au supravieţuit fără respingere. Deşi pacientul nu poate vedea cu ochiul transplantat, unele celule retiniene încă răspund la stimuli luminoşi, după cum arată testele specializate, iar calitatea vieţii pacientului s-a îmbunătăţit semnificativ.

În cadrul unei realizări medicale revoluţionare, chirurgii de la spitalul universitar New York Langone au efectuat primul transplant combinat de ochi şi faţă din lume, în luna mai 2023. Această procedură revoluţionară, prezentată în detaliu într-o lucrare publicată luni, în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane, marchează un semnificativ pas înainte în domeniul chirurgiei reconstructive şi oferă o nouă speranţă pacienţilor cu leziuni faciale grave, relatează News.ro.

Beneficiarul, un bărbat în vârstă de 46 de ani care suferise o leziune catastrofală după ce s-a curentat la muncă, a primit nu numai o faţă nouă, ci şi un transplant complet de ochi stâng de la un singur donator. Această abordare inovatoare a urmărit să trateze unul dintre cele mai dificile aspecte ale reconstrucţiei faciale: păstrarea ochiului afectat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Echipa chirurgicală, care a inclus peste 140 de chirurgi, asistente medicale şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii de la spitalul NYU Langone, condusă de dr. Eduardo D. Rodriguez, a utilizat tehnici de ultimă oră şi dispozitive chirurgicale personalizate pentru a depăşi provocările unei astfel de intervenţii. Folosind elemente de ghidaj imprimate 3D şi conexiuni vasculare, medicii au reuşit să transplanteze întreaga parte stângă a feţei, inclusiv ochiul, într-o singură operaţie care a durat 21 de ore.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale procedurii a fost menţinerea fluxului sanguin către ochiul transplantat. Chirurgii au folosit o abordare nouă, conectând vasele de sânge din zona tâmplei la cele care alimentează ochiul. Această reţea vasculară complexă a asigurat că structurile delicate ale ochiului au primit oxigenul şi nutrienţii de care aveau nevoie pentru a supravieţui.

Un alt aspect inovator al operaţiei a fost utilizarea propriilor celule stem ale pacientului, derivate din măduva osoasă, pentru a promova potenţial vindecarea şi a reduce riscul de respingere la locul unde au fost conectaţi nervii optici.

Deşi ochiul transplantat a arătat semne de funcţionare în diverse teste, inclusiv răspunsuri la stimuli luminoşi, pacientul nu şi-a recăpătat vederea în noul ochi transplantat, până în acest moment, la un an de la operaţie.

Cu toate acestea, chirurgii s-au declarat uimiţi de recuperarea veteranului militar şi spun că transplantul este un succes, în ciuda faptului că bărbatul nu poate vedea cu ochiul stâng.

Dr. Rodriguez spune că supravieţuirea cu succes a ochiului transplantat reprezintă o etapă semnificativă în domeniul transplantului şi oferă informaţii valoroase pentru cercetările şi procedurile viitoare.

„Mulţi experţi nici nu credeau că vom ajunge aici, dar am reuşit să transplantăm şi să menţinem un ochi fără respingere imună”, spune Rodriguez într-un comunicat al spitalului american NYU Langone, publicat luni.

Testele arată, de asemenea, că bastonaşele şi conurile, celulele nervoase sensibile la lumină din ochi, au supravieţuit transplantului.

Medicii spun că acest lucru ridică speranţa că, într-o zi, transplanturile de ochi întregi ar putea fi efectuate pentru a restabili vederea – în ciuda faptului că primul pacient încă nu şi-a recăpătat vederea la ochiul stâng.

„Acum, următoarea provocare este să înţelegem cum să-i redăm vederea. Aştept cu nerăbdare să continui această cercetare în colaborare în mediul academic pentru a accelera aceste descoperiri cu instrumente unice şi cele mai bune terapii”, a mai precizat medicul chirurg.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei