Live

Medicul care lucrează în nu mai puțin de cinci spitale de stat

Data publicării:

Medicul Cristina Nițulescu lucrează în nu mai puțin de cinci spitale bucureștene de stat. Doar așa poate salva de la orbire bebelușii născuți prematur. Netratată la timp, retinopatia de prematuritate duce la dezlipirea de retină și pierderea vederii. În sudul țării, numai patru oftalmologi pediatri diagnostichează și tratează această boală. Cristina Nițulescu este unul dintre ei.

Pacienții Cristinei Nițulescu cântaresc sub doua kilograme și au mai puțin de o lună de când au venit pe lume. Un incubator îi protejează până prind suficientă forța.

Dr. Cristina Nițulescu, medic oftalmolog pediatru: Sunt mult prea mici, mult prea sensibili și fragili ca să fie transferați sau transportați în altă parte să fie examinați.

În prima lună de viață, fiecare prematur ar trebui văzut de un oftalmolog pediatru, supraspecializat în afecțiunile oculare ale nou-născutului. Doar așa poate fi descoperită și tratată la timp retinopatia de prematuritate. Orice amânare poate duce la dezlipirea retinei și la orbire. În România, peste o treime din prematuri nu apucă să fie văzuți la timp de un specialist.

Mereu pe drum, între cinci spitale

În sudul țării, doar patru oftalmologi știu să facă acest screening. Zi de zi, Cristina Nițulescu își ia rucsacul cu oftalmoscopul în spate și traversează Bucureștiul. Face naveta între cinci spitale care tratează copiii cu risc.

„Poți merge și sâmbăta și duminica, poți merge și târziu seara. Doar dacă mă gândesc că un copil poate să rămână nevăzător dacă eu nu mă duc să-l văd, mă face să nu mai am nicio oboseală”, mărturisește doctorița Cristina Nițulescu.

În două după-amieze, am urmat-o pe doctorița Cristina Nițulescu în trei spitale. La Marie Curie, în secția de neonatologie, i-am întâlnit pe Răducu și pe mama lui.

„Lucrurile merg spre bine (...) Știți că trebuie să-l urmăresc până când se face mărișor, până când boala se vindecă în totalitate”, îi spune doctorița mămicii îngrijorate.

Născut prematur, la 30 de săptămâni, Răducu a fost grav bolnav și a petrecut două luni la neonatologie. Aici, oftalmologul l-a diagnosticat și cu retinopatie de prematuritate.

„Foarte transparentă, mi-a spus de la început care sunt riscurile, care sunt șansele, ulterior la fiecare consult cum au evoluat lucrurile și mă simt confortabil că pot să știu și ce urmează”, spune Adina Pașcu Ghiocel, mama lui Radu.

Au ales împreună tratamentul injectabil.

„Am avut ceva emoții și pe urmă arăta ca un vultur. Avea niște bandaje așa mari la ochi și era ca un vultur, dar deja de-a doua zi lucrurile au început să fie din ce în ce mai bine”, povestește mămica.

Medicul care salvează privirea bebeluşilor

Tot Cristina a salvat și ochii lui Tudor, un băiețel plăpând, născut la 27 de săptămâni și patru zile. Mama lui știa câte ceva despre aceasta afecțiune, fiindcă mai avea acasă un copil născut prematur. Însă, spre deosebire de fratele mai mare, Tudor a fost diagnosticat direct cu gradul trei de retinopatie.

„Riscul cel mai mare ar fi ca vederea să fie aproape pierdută. Având toate informațiile, am avut posibilitatea să iau o decizie în cunoștință de cauză și asta i s-a datorat în mare parte doamnei Nițulescu, care e un om foarte bun înainte de toate și un medic extraordinar, atât timp cât îți spune toate informațiile și poate să fie extrem de umană, explicând toate lucrurile în detaliu”, spune Melania Pop, mama lui Tudor.

Pacientul, tratat ca un membru al familiei

„Dacă tu, cu orice pacient, te comporți ca și cum ar fi mama ta, ca și cum ar fi părintele tău sau fratele tău, cu siguranță, rezultatele vor fi cele mai bune”, consideră dr. Cristina Nițulescu.

La spitalul „Marie Curie", Cristina a ajuns pentru prima dată în urmă cu cinci ani. Trebuia să reexamineze un copil care tocmai ce fusese transferat acolo din alt spital. A urmat pacientul, fără să stea pe gânduri.

Programul care salvează bebeluşii de la orbire

„Când vezi că un doctor își urmărește foarte atent pacientul, indiferent de necazuri, asta mi-a plăcut foarte mult. Și apoi am întrebat: dar știi că mai este încă unul, uite că mai vine încă unul. Programul nostru cam șchiopăta din punctul ăsta de vedere, apoi a urmat o lungă perioadă de voluntariat din partea dânsei. Patru ani de zile de voluntariat”, povestește dr. Cătălin Cârstoveanu, medic neonatolog Spitalul „Marie Curie”.

Alături de neonatologul Cătălin Cârstoveanu, Cristina a repus pe picioare programul pentru retinopatia de prematuritate la nivelul spitalului și împreună au făcut aici al doilea centru de tratament al bolii din Capitală.

„E greu să spun cât de bucuroși suntem noi ca medici, când vedem copilași, că-i vedem atunci când sunt atât, sunt foarte micuți, îi vedem că merg, că vorbesc, se joacă. Te uiți la un copil și zici: Doamne, acest copil putea să fie orb. Și-l vezi că se joacă, îl vezi că vorbește, că se bucură și asta poate că este cea mai mare mulțumire a noastră”, mărturisește doctorița Nițulescu.

„Cristina este acum om de bază în ceea ce înseamnă dezvoltarea acestui program în România. S-au coagulat multe lucruri în jurul Cristinei, are o relație foarte bună și cu colegii noștri din Anglia”, spune dr. Catalin Cârstoveanu.

Lipsesc specialiştii în retinopatia de prematuritate

La nivelul României, oftalmologii care fac screeningul retinopatiei de prematuritate abia dacă pot forma două echipe de fotbal. 22 de specialiști, concentrați în 10 orașe. În condițiile în care aproape 7.000 de copii trebuie văzuți în fiecare an. Cristina nu mai vrea să vadă copii care orbesc, deși puteau fi salvați. Așa că de ani buni, pregătește și alți colegi.

„Cred că trebuie să fim, în primul rând, mai buni, să încercăm să ajutăm omul de lângă noi. Atât timp cât rămânem la un egoism şi ne gândim decât la ceea ce ni se poate întâmpla nouă, atunci nu o să putem evolua”, spune dr. Cristina Niţulescu, medic oftalmolog pediatru.

Cu ajutorul unei fundații din Anglia, Cristina a organizat conferințe pentru neonatologi, asistente și oftalmologi. Iar acum lucrează la ghidul național pentru retinopatia de prematuritate.

„Din păcate, eu consider că dacă vom rămâne la nivelul ţării şi toată lumea o să facă doar ceea ce vrea, şi nu ceea ce ar trebui, mă îndoiesc că vom putea să evoluăm. Eu cred că trebuie să ne schimbăm puţin mentalitatea ca fiecare la locul în care este trebuie să facă lucrurile corect, nu după cum vreau eu şi după bunul meu plac. Pentru a încerca în final ca toți copiii prematuri sa beneficieze de același tratament. Să nu fie nicio diferență față de un copil născut aici, în București, sau un copil născut în orice alt colț al țării”, spune dr. Cristina Nițulescu, medic oftalmolog pediatru.

Când tratamentul este instituit la timp, România are rezultate asemănătoare cu cele din țările vestice. Peste 95% rata de succes. Cu toate acestea, încă sunt copii nevăzători, aproape întotdeauna pentru ca nu au fost examinați și tratați la timp. Pregătirea medicilor și ghidurile la care lucrează Cristina ar putea schimba aceasta realitate.

Cred că Europa ne poate primi cu braţele deschise dacă ne schimbăm şi noi puţin, respectiv devenim mai responsabili. Am fost în ţările vestice şi am văzut că oamenii acolo sunt responsabili, îşi văd de treaba lor, sunt foarte fermi în ceea ce fac şi cred că asta trebuie să facem şi noi aici. Să încercăm să luăm obiceiurile bune ale lor, pentru că doar aşa putem intra în Europa”, punctează dr. Cristina Niţulescu, medic oftalmolog pediatru.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Principalele probleme de sănătate ale bebelușului prematur

Pandemia a scăzut dramatic accesul copiilor prematuri la tratament. Medic: Primim mult mai puțin decât pentru adulți

Bebeluși ținuți în viață de donații, nu de stat. Anual mor 10.000 de prematuri care nu au noroc să beneficieze de incubatoare

Drama copiilor născuți prematur. Medic: Banul face diferența

Partenerii noștri