Pandemia a scăzut dramatic accesul copiilor prematuri la tratament. Medic: Primim mult mai puțin decât pentru adulți

Data publicării:
bebelus in incubator
Un bebeluș a murit din cauza Covid-19

Tot mai multe nașteri premature. Medicii spun că au legătură cu pandemia. Situația este complicată pentru că Ministerul Sănătății a blocat fondurile destinate programelor de sănătate dedicate prematurilor. Ceea ce inevitabil va duce la creșterea mortalității infantile.

1 din 16 copii care s-a născut, de la începutul lunii martie și până în prezent, în România, este prematur. În creștere față de aceași perioadă a anului trecut, arată estimările organizației Salvați Copiii.

Dr. Adriana Dan, Spitalul Universitar de Urgență București: Avem în fiecare zi un raport de aproape 1 la 1 de copii normo-ponderali și copii de terapie și prematuri. Numărul de transferuri din alte maternități anul acesta a fost mai mare decât cel de anul trecut. Am doar 4 saloane de terapie intensivă, dar din partea de terapie intensivă a trebuit să alocăm spațiu pentru izolarea pacienților suspecți sau COVID pozitiv. Deci cumva a trebuit să reducem capacitatea de îngrijire.

Această situație este întâlnită la nivel național.

Dr. Maria Stamatin, Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală Iași: Avem pavilioane vechi în care s-a făcut sector de suspecte și infecție COVID în prima fază – mamă și copil, după care maternitatea Elena Doamna a devenit maternitate suport COVID.

Din cauza acestor reorganizări multe femei sunt plimbate de la un spital la altul chiar în timpul travaliului. Marea problemă a României, însă, este faptul că nu poate salva și trata adecvat toți copii născuți prematur care au nevoie de îngrijiri medicale speciale.

Horațiu Suciu, Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș: Se nasc aproximativ 1.000 de copii cu malformații cardiace anual. Evident, capaciatea sistemului de a-i diagnostica la timp și a-i trata este limitată. În primul rând nu există o rețea de cardiologie pediatrică și aici când spun o rețea, mă refer la fiecare spital județean pentru că există neonatologii în fiecare județ unde se nasc copii cu suspiciuni de malformații.

Pandemia, însă, a scăzut dramatic accesul acestor copii la tratament.

Cătălin Cârstoveanu, Spitalul pentru copii Marie Curie: Este problema noastră zilnică faptul că nu putem să primim malformații - din ce în ce mai multe, din ce în ce mai complexe, din ce în ce mai nevăzute. A scăzut, într-adevăr, dramatic, numărul transferurilor în străinătate o facem tot doar cu ajutorul ONG-urilor, cu suport TAROM și punem cam câte 3-4 în avion... Cam asta este ceea ce se întâmplă.

Pandemia a înghețat fondurile destinate programelor dedicate tratării nou-născuților prematuri, punând practic medicii în situația de a se descurca fiecare cum poate.

Dr. Adriana Dan, Spitalul Universitar de Urgență București: Noi ca program de terapie intensivă de nou-născuți primim mult mai puțin față de secția de terapie intensivă de adulți. Pacienții noștri sunt mai mici, e adevărat, dar consumabilele unui ventilator, unui incubator, unui monitor toate sunt de fapt același lucru.

Pe lângă alocarea fondurilor necesare tratării acestor copii, medicii neonatologi cer autorităților suplimentarea de echipamente medicale, cu predilecție incubatoare, în maternități și în Secțiile de Terapie Intensivă, dar și alocarea de personal specializat.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri