Medici şi asistente, certaţi cu apa şi săpunul. Imagini filmate cu camera ascunsă
Infectiile intraspitaliceşti sunt mortale pentru mulţi dintre pacienţii cu afecţiuni grave. S-a dovedit de atâtea ori. Între cauzele problemei sunt chiar medicii sau personalul de suport din spitale care tratează cu un dispreţ feroce siguranţa pacienţilor. Iată un material filmat în mai multe spitale din Bucureşti, cu camera ascunsă.
CTP: Există destui cetățeni care nu iau șpagă. Știți de ce nu iau? Pentru că nu li se dă!
CTP, despre imaginile cu Sorina Pintea încătușată: Ce rău fac brățările astea?
Pintea, fără cătuşe la instanţă
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
În primul spital vizitat, dăm nas în nas cu un cadru medical care iese din spital ca să-şi cumpăre o cafea, în uniforma de spital, cu încălţămintea specială, fireşte. O astfel de neglijenţă aduce în unitatea medicală o armată de germeni care pun în pericol viaţa pacienţilor.
-Daca dumneavoastră ieşiţi cu hainele de spital afară nu este posibil să contactăm bacterii?
-Nu, că mă schimb!
Şi vizitatorii au liber la adus boala în spitale. Asta pentru că fluxul vizitatorilor este prost gândit şi pentru că aproape nicăieri nu le este pus la dispoziţie echipament special de protecţie.
-Niciodata nu ni s-a oferit nimic. Asta este situaţia în România, astea sunt condiţiile, ştim că nu sunt fonduri, dar nu este normal.
-Vi s-a dat echipament de protecţie?
-Nu, nu, nu.
-Şi aţi intrat în salon?
-Da!
Medicii responsabili spun că igiena ar trebui să fie sfântă pentru spital.
Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: Toate măsurile de igienă sunt importante. Începând de la faptul că avem grijă să nu intrăm cu îmbrăcămintea de afară în interior. Avem îmbrăcăminte de spital şi iesim în afară, oricare din variantele astea însemnă că plimbăm germenii dintr-o parte în alta.
Nenumărate cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale nu sunt raportate în România. Iar specialiştii avertizează că bacteriile au devenit imune la antibiotice.
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de microbiologie: La fiecare 200 de pacienți externați avem o infecție raportată, ceea ce este imposibil. Un studiu de prevalenţă de moment care a cuprins peste 100 de spitale, a avut rezultate total diferite. Se ajunge la o valoare de 10 ori mai mare, la 5,9 cazuri, ceea ce este foarte apropiat de ceea ce raportează celelalte ţări.
Copleşiti de probleme, neglijaţi de managementul nepăsător al spitalelor, pacienţii aşteaptă sprijin de la stat. Iar statul vrea să rezolve situaţia inventând o nouă comisie.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Ministerul Sănătăţii a propus guvernului spre aprobare înfiinţarea comitetului naţional pentru limitarea rezistenţei antimicrobiene. Rezistenţa antimicrobiană este unul dintre obiectivele României la preluarea consiliului UE, un obiectiv care este de maximă preocupare în toată Europa.
În Europa, peste 4 milioane de persoane capătă o infecţie pe perioada internării într-un spital, iar 37.000 dintre ei mor din aceatsă cauză. Studiile arată că dacă spitalele ar ţine mizeria la uşă, 30% dintre aceste infectii ar putea fi evitate.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News