Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a transmis că în rândul pacienţilor s-a creat o confuzie privind spitalele din oraş, după ce o parte a presei a relatat în mod eronat că s-a depistat un focar de infecţie în Secţia ATI a acestei unităţi sanitare, când de fapt era vorba despre Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş.
SCJU Târgu Mureş a informat duminică, printr-un comunicat, că Secţia sa ATI este funcţională, pacienţii fiind „în deplină siguranţă”, conform Agerpres.
„În Târgu Mureş funcţionează două Spitale Clinice Judeţene, unităţi sanitare cu paturi cu management diferit şi subordonare diferită, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (www.spitalmures.ro) subordonat Ministerului Sănătăţii şi Spitalul Clinic Judeţean Mureş (www.spitaljudeteanmures.ro) în subordinea Consiliului Judeţean Mureş.
Pentru corecta informare a publicului larg şi, mai ales, a pacienţilor care ar trebui să vină la internare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, facem următoarea precizare: doamna secretar de stat dr. Adriana Pistol s-a aflat, ieri, la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Secţia ATI care a fost închisă din cauza infecţiilor asociate asistenţei medicale aparţinând acestei unităţi sanitare, şi nu la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş cum a fost menţionat în diferite apariţii mass-media, inclusiv cu fotografii ale sediului acestuia. Secţia ATI a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este funcţională, pacienţii fiind în deplină siguranţă”, a precizat SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă transmis duminică.
6 cazuri de infecție intraspitalicească. 5 oameni au murit
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că la Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a fost identificat un focar de infecţie intraspitalicească, cu şase cazuri, dintre care cinci s-au soldat cu deces. Aceste cazuri au fost raportate şi depistate în ultimele zile.
„Pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, datorită acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive. Infecţiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic şi acinetobacter”, a precizat Pistol.
Secretarul de stat a afirmat că Ministerul Sănătăţii a fost informat vineri, motiv pentru care ministrul a decis deplasarea sa de urgenţă la faţa locului pentru a stabili un plan de măsuri împreună cu conducerea SCJ Mureş.
„Secţia de terapie intensivă este o secţie autorizată provizoriu şi care nu oferă condiţii tocmai optime pentru îngrijirea pacienţilor. Ca măsuri, deja din cursul zilei de joi spitalul a decis să fie sistate toate internările în Secţia de terapie intensivă. Deja a început o activitate de curăţenie şi dezinfecţie în saloanele secţiei de terapie intensivă.
În plus, am fost informaţi de o serie de proiecte noi referitoare la secţia de terapie intensivă, în sensul extinderii unei clădiri din locaţia Gheorghe Marinescu nr. 1 şi, de asemenea, există un proiect care are în vedere şi secţia de terapie intensivă, specialitatea boli infecţioase”, a susţinut secretarul de stat.
Potrivit Adrianei Pistol, acest spital este unul dintre puţinele din ţară care raportează infecţiile asociate asistenţei medicale. „Este un lucru extrem de util pentru că astfel putem să implementăm măsuri cât mai rapid posibil pentru ca astfel de cazuri să nu se perpetueze. Ca urmare, aş vrea să informez populaţia judeţului Mureş asupra faptului că spitalul se străduieşte să întreprindă şi să implementeze toate măsurile discutate”, a completat ea.
Editor : A.C.