Live

Medic: Este extrem de dur să vezi oameni care înainte de Covid își creșteau nepoții, iar după Covid nu pot să se ridice să bea apă

Data publicării:
Sindromul „long Covid” incapacitează oameni care înainte de îmbolnăvire erau foarte activi, atrag atenția medicii Foto: Guliver/GettyImages

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București spune că sunt multe cazuri de „long Covid” - situația când infecția trece, dar simptomele și sechelele rămân -, iar la spitalul pe care îl conduce vin acum mulți pacienți pentru evaluare post-Covid.

„Din fericire, o mare parte din pacienții care au avut o mare afectare pulmonară recuperează foarte bine funcția pulmonară și leziunile pulmonare se remit. Este însă extrem de important ca oamenii să vină la control, evaluarea să fie individuală”, a subliniat dr. Beatrice Mahler, la Digi24.

Pe de altă parte, „sunt și persoane care, după o formă critică de boală, care au necesitat spitalizări de lungă durată, ajung să petreacă și post-Covid perioade lungi în spital, au infecții respiratorii importante, care se remit foarte greu la tratament și, practic, pentru ei viața s-a schimbat în totalitate. Este extrem de dur să vezi și să stai de vorbă cu oameni care înainte de Covid își creșteau nepoții, iar după Covid nu pot să se ridice să bea o cană cu apă”, a mărturisit dr. Beatrice Mahler.

Întrebată care a fost cea mai lungă spitalizare la „Marius Nasta”, managerul a spus că au fost mai mulți pacienți care au stat internați în jur de două luni.

„Din păcate, pentru unele persoane evoluția COVID și a sindromului post-COVID pe care îl pot prezenta poate să fie o tragedie și o dramă a vieții”, a spus dr. Beatrice Mahler.

Aproximativ 40 la sută dintre persoanele care s-au îmbolnăvit și vindecat de Covid-19 suferă de sechele care durează mai mult de șase luni de la vindecare, conform unui studiu al Clinicii Universitare din Mainz, publicat la sfârșitul anului trecut.

Unele dintre simptomele persistente cele mai comune ale așa-zisului sindrom „long Covid” sunt oboseala, tulburările de memorie, dureri articulare, diminuarea gustului şi a mirosului şi dificultăţi respiratorii, deşi încă nu există un tipar clar şi nici nu s-a ajuns la o definiţie unitară privind sindromul.

Citiți și: Long COVID, o nouă provocare pentru medici și bolnavi. Sunt pacienți care ies din boală cu aproape toate organele afectate

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Beatrice Mahler: Boala X nu este un joc şi nici o glumă. 71 de decese din mai puţin de 500 de cazuri. Rafila are alte priorităţi

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": "Avem nevoie de sânge pentru grupele rare. Sunt persoane extrem de valoroase"

Răsturnare de situație în cazul Institutului „Marius Nasta”. DSP București spune că e dată autorizația sanitară de funcționare

Prima Farmacie Clinică din România s-a deschis la București, la Institutul Marius Nasta. Ce reprezintă acest concept

Partenerii noștri