Gripa a făcut a 19-a victimă. Spitalele şi şcolile au primit ordin să aplice măsuri drastice
Gripa face o nouă victimă. O femeie de 45 de ani, din Ialomiţa, care mai avea şi alte boli, însă nu fusese vaccinată antigripal, a fost ucisă de virus.
Val de viroze din cauza schimbării vremii: 90.000 de cazuri de infecții respiratorii într-o săptămână. Sfatul medicilor
A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei
Primul pacient cu trei infecții virale din țară
Primele cazuri de flurona au apărut în România
Rafila: Nu declarăm epidemie de gripă
Când ar putea fi declarată oficial epidemia de gripă
Cât de periculoasă poate fi "Flurona"
Primul caz de gripă înregistrat în România în acest sezon
Interviu Nelu Tătaru
Astfel, numărul românilor morţi de gripă de la începutul sezonului rece se ridică la 19.
Ieri a fost o zi neagră, şapte oameni au pierit. Toţi erau nevaccinaţi.
Spitalele şi şcolile au primit ordin să aplice măsuri drastice ca să oprească răspândirea bolii. Situaţia este gravă, o recunoaşte chiar ministrul Sănătăţii, care spune că România este în pragul epidemiei de gripă.
„Situația este foarte gravă în acest moment, numărul cazurilor confirmate a depășit cazurile estimate. Da, situația este gravă în acest moment, am avut o discuție cu specialiștii și am trimis în teritoriu o circulară cu măsurile”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Spitalele au primit dispoziţie să fie extrem de drastice. La Braşov, medicii de la Spitalul de Copii au redus programul de vizite de la patru la două ore.
„Dacă un pacient este internat cu mama, nu trebuie să vină tot restul familiei să îl viziteze şi în special copii minori, pentru că nu vrem să ne trezim în situaţia în care ne intră copii sănătoşi la vizită şi pleacă copii bolnavi”, a spus dr. Liviu Muntean,- director medical al Spitalului de Pediatrie Brașov.
De la începutul lui decembrie, 400 de copii au fost internaţi din cauza gripei doar în judeţul Braşov. În încercarea a limita răspândirea virsului, inspectorii de sănătate publică le-au transmis profesorilor să trimită acasă orice copil care dă semne de boală, dar verifică şi orice posibilă sursă de infecţie.
„Verificăm unităţile care aprovizionează unităţile şcolare şi preşcolare cu alimente”, a spus Lavinia Buvnariu - director DSP Braşov.
Gripa a impus restricţii dure şi la Spitalul de Urgenţă din Slatina. Timpul alocat vizitelor a fost redus drastic.
„Intră o singură persoană, timp de 5-10 minute, îmbrăcat în halat de protecţie”, spune un vizitator.
Regulile dure sunt impuse de agresivitatea virusului, care atacă şi bebeluşii.
„Au fost afectate atât vârstele adulte, cât şi copiii, vârstele extreme la copii fiind între 10 luni şi 14 ani”, spune dr. Cătălin Pătru - medic şef SPIAAN la Spitalul din Slatina.
În paralel, ministrul Sănătăţii, medicii şi autorităţile insistă că este bine să ne vaccinăm împotriva gripei. Problema este că în mintea unor au rămas înfipte mesajele anti-imunizare, precum cele de anul trecut, când au apărut panouri publicitare cu acest îndemn pe marginea Drumul Naţional 1, între Predeal şi Braşov.
„Vedem cât de importantă este vaccinarea pentru care luptăm cu toţii. Iar acea campanie de anul trecut antivaccinare din fericire nu a avut succes”, a spus Marian Rasaliu, prefectul judeţului Braşov.
Săptămâna trecută, numărul infecţiilor respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat. În acelaşi timp, au fost şi 1.155 cazuri de gripă, faţă de 80 în aceeaşi perioadă din anul trecut.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News