Explicația unui medic despre eficiența vaccinului Covid împotriva noii tulpini care ar fi ajuns în România
Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra, a declarat, duminică, după primele informații despre posibila prezență a noii tulpini de coronavirus în România, că vaccinul anti-Covid ar trebui să fie eficient împotriva acestei variante.
Medicul Gindrovel Dumitra spune că noua tulpină din Marea Britanie care este mai contagioasă, chiar dacă nu se confirmă în acest caz, “va fi doar o chestiune de timp până ajunge și în România”.
“Este vorba de o tulpină care are doar o infecțiozitate mai mare și nu determină cazuri mai grave. Asta este vestea bună.
Vestea proastă este caracterul de contagiozitate crescut, care poate să aducă un număr mai mare de îmbolnăviri într-o unitate de timp și poate să ne reîntoarcă la situația în care vom avea iar în secția de ATI un număr foarte mare de cazuri și mai ales un număr foarte mare de decese. Asta contează până la urmă.
Informațiile pe care le avem până în acest moment nu ne îngrijorează, pentru că, teroretic, pe mecanismele de acțiune pe care le avem în cazul vaccinurilor și mai ales în modul în care acționează anticorpii formați în urma vaccinului actual, ar trebui să funcționeze. Datele sunt încă parțiale. Ele sunt încurajatoare. Ele ne spun că nu avem în acest moment motive de îngrijorare din această perspectivă, dar așteptăm și rezultatele definitive, să vedem cum se va comporta în populație.
Acest exemplu reprezintă un argument de ce trebuie să ne vaccinăm cât mai repede, pentru că apar modificări la nivelul virusului și este posibil în viitorul apropiat să apară anumite modificări care să creeze probleme persoanelor care s-au vaccinat și să ne putem reinfecta. Dar în acest moment nu este cazul.
Cu cât ne vom vaccina mai repede, cu atât circulația va fi mult mai redusă, iar posibilitatea de apariție a unor astfel de modificări va fi din ce în ce mai redusă”, a declarat, la Digi24, Gindrovel Dumitra.
Acesta spune că “orice persoană care se îmbolnăvește, riscă să se reinfecteze cu oricare altă tulpină în viitorul apropiat”.
„Există date pe care le avem care ne spun că la peste 3 luni distanță de la momentul în care s-a infectat prima oară, este posibil să apară o reinfecție”, a mai precizat medicul.
Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș din București, a declarat la Digi24 că medicii vor ști luni sau marți, cu certitudine, dacă noua tulpină a virusului a ajuns în Rmânia.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News