Live

Epidemie de rujeolă în România: „Îmi este teamă de vaccinare. Nu am citit, nu m-am documentat, dar îmi este teamă pentru copilul meu”

Data publicării:
Unii părinți sunt recunoscători că există prevenție, iar alții sunt supicioși și nu au încredere în vaccinuri. Foto: Captură TV Digi24

România a anunțat săptămâna trecută epidemie de rujeolă. Au fost raportate deja 1.855 de cazuri, iar numărul de îmbolnăviri a crescut cu trei mii la sută anul acesta în Europa și Asia Centrală, potrivit UNICEF.

Vaccinul împotriva rujeolei a fost inclus în schema asigurată de stat începând cu anul 2005, conform Institutului Național de Sănătate Publică. Însă, părerile oamenilor sunt împărțite, unii sunt recunoscători că există prevenție, iar alții sunt supicioși și nu au încredere în vaccinuri.

Femeie: Îmi este teamă pentru vaccinarea asta anti-rujeolă. Nu am citit, nu m-am documentat, dar îmi este teamă pentru copilul meu.
Femeie: Noi avem un copil și îl vaccinează. Eu, la randul meu, copiii mi i-am vaccinat.
Femeie: Eu zic ca e bine pentru părinți, ca să fii sigur. Intră în colectivitate și nu moare, Doamne, ferește!

Specialiștii spun că vaccinarea este importantă. Prin prevenție, putem evita pandemiile.

Ana Culcer, medic pediatru: Este o foarte mare greșeală, pentru că rujeola nu e o jucărie. Unii ies ușor din boală, unii fac encefalită, alții fac pneumonie, alții fac tot felul de complicații, infecții. Le scade imunitatea, unii mai și mor, sau rămân cu handicap după encefalite și complicații. Erau secții de rujeolă, rubeolă, secție de tuse convulsivă, hepatită, meningită, de oreion, care nu mai sunt acum datorită vaccinărilor. Asta trebuie să înțeleagă oamenii, mai bine previi decât să tratezi.

În depozitele DSP Gorj sunt 2.000 de doze de vaccinuri anti-rujeolă, însă părinții nu se grăbesc să meargă cu copiii la vaccin.

Daiana Militaru, purtător de cuvânt DSP: Sperăm să se vaccineze copiii în număr cât mai mare, sperăm părinții să fie cei care apelează la această metodă, pentru că este singura formă de prevenție a rujeolei, o boală care este contagioasă. În momentul de față avem restanțieri aproximativ 2.000 de copii, la sfârșitul lunii noiembrie erau cartagrafiați 2.300, însă între timp s-au mai vaccinat vreo 300-350 de copii.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: De la începutul anului 2023 și până în prezent, în Europa și Asia Centrală s-au înregistrat 30.601 cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă. Săptămâna trecută în România a fost declarată epidemie, iar rata de îmbolnăvire este de 9,6 cazuri la 100.000 de locuitori.

România a trecut printr-o situație similară în anul 2019. Cea mai mare rată de incidență a îmbolnăvirii a fost în Satu Mare - 175,6 cazuri la o sută de mii de locuitori.

Reporter: Anamaria Ianc / Operator: Ionuț Voinea

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Albania interzice TikTok timp de un an, după uciderea unui adolescent. Premierul acuză platforma că alimentează violența

Avertisment INSP: România e vulnerabilă în fața poliomelitei, din cauza ratei scăzute de vaccinare

Moș Crăciun, folosit ca amenințare în educația copiilor. Ce spun psihologii despre metoda la care apelează părinții înainte de Crăciun

Senat: Părinţii care vor fi exceptaţi de la suprataxarea contractelor part-time. Condițiile care trebuie îndeplinite

Partenerii noștri