Vârf de viroze, spitalele de copii sunt pline, la fel și cabinetele medicilor de familie. Peste valul de boli respiratorii s-a suprapus epidemia de rujeolă. Și deși vaccinarea e cea mai bună măsură de prevenție, rămân o mulțime de părinți reticenți.
Raluca Ghionaru, vicepreședinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, a vorbit la Digi24 despre cum arată situația în cabinetele medicilor de familie și care sunt recomandările pentru această perioadă.
"Ne aflăm într-o perioadă în care sunt foarte multe infecții respiratorii, mult mai multe decât acum 2 - 3 săptămâni. Avem teste pozitive de Covid, teste pozitive de gripă, avem și infecții respiratorii de sezon, peste toate avem cazuri de varicelă, mononucleoă și rujeolă. Cele mai multe sunt virozele respiratorii, cu febră, dureri musculare, tuse, durere în gât, rinoree.
Părinții trebuie să contacteze medicul de familie sau pediatrul și să umeze indicațiie de tratament. Aceste infecții pot fi stăpânite de cele mai multe ori acasă, sub îndrumarea medicilor de familie.
Sunt și situații de urgență, cu febră foarte mare care nu poate fi stăpânită acasă, copilul riscă deshidratarea, iar asta reprezintă o urgență medicală, atunci e recomandat să se ajungă la camerele de gardă.
Anul acesta, numărul de infecții respiratorii e mai mare decât anul trecut.
Cazurile de rujeolă sunt în creștere, sunt câteva județe afectate, inclusiv București. Părinții trebuie să răspundă la apelurile medicilor de familie care îi cheamă la vaccinare.
Sunt părinți deja convinși de beneficiile vaccinării, sunt cei care sunt din start împotriv[, plus părinți care sunt ezitanți", a explicat medicul.
Editor : G.M.