Live

Eficacitatea vaccinului AstraZeneca este mai mare dacă a doua doză este administrată mai târziu. Studiu

Data publicării:
Vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Vaccinul AstraZeneca-Oxford are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice timp de trei luni după prima doză, iar eficacitatea sa crește dacă a doua doză este administrată mai târziu, arată un studiu publicat marţi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Concluziile preliminare ale studiului, încă neevaluate de alte organisme competente, susţin decizia guvernului britanic de a extinde la 12 săptămâni intervalul dintre administrarea celor două doze pentru a creşte numărul persoanelor imunizate cu doza iniţială, notrează Universitatea Oxford.

Rezultatele studiului, obţinute în urma testelor clinice efectuate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, indică o anumită protecţie după prima doză şi sporirea răspunsului imun în cazul unui interval mai lung până la a doua doză în cazul voluntarilor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

„Eficacitatea vaccinului după o doză unică de vaccin din ziua 22 până în ziua 90 post-vaccinare a fost de 76%, iar analiza modelată nu indică o diminuare a protecţiei în timpul acestei perioade iniţiale de trei luni”, afirmă experţii Oxford.

Conform cercetării, eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford a fost de 82,4% atunci când a doua doză a fost administrată la 12 săptămâni sau după acest termen, faţă de 54,9% în cazul injectării celei de-a doua doze într-un interval mai mic de şase săptămâni după prima doză.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tribunalul General al UE condamnă Comisia Europeană pentru lipsă de transparență la achiziţia de vaccinuri anti-COVID

Comisia Europeană va propune achiziții militare comune, după modelul procedurii folosite în cazul vaccinurilor COVID-19

Guvernul caută avocat să-l apere în procesul cu Pfizer

Pfizer - BioNTech a dat România în judecată pentru a ne obliga să plătim vaccinurile anti-Covid contractate în pandemie

Partenerii noștri