Durerile de mușchi, stomac sau cap pot avea o explicație neașteptată
Cu toţii am avut măcar o dată în viaţă senzaţia de teamă intensă. Frica este de folos atunci când suntem în pericol, dar mulţi oameni trăiesc zi de zi cu o frică intensă, iraţională.
„Telefobia”: Oamenilor le e tot mai frică să răspundă la telefon
Metodă revoluționară: Cip implantat în creier pentru tratarea depresiei
De ce unii români se tem să renunțe la mască
Soluția unei învățătoare pentru a-i ajuta pe elevii și pe părinții care trec prin depresie
Semnal de alarmă după sinuciderea a două fete de 13 ani
Cum scăpăm de depresia de după sărbători
2020 a avut un efect seismic asupra sănătății mintale
Cum să-și stăpânești mintea și frica în timp de pandemie?
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
Anxietatea provoaca depresia? Sau depresia duce la anxietate? Izabela Pănescu a stat de vorba cu medicii pentru a afla care sunt mecanismele care ne fac să ne simțim în acest fel. Iată și ce simptome ar trebui să ne pună pe gânduri.
Luptă sau fugi! Aceasta este alegerea pe care trebuie să o facă organismul în faţa unui pericol. De multe ori însă, oamenii exagerează şi văd doar partea goală a paharului. În aceste condiţii, drumul către anxietate este scurt.
„Se manifestă printr-o preponderenţă în a examina tot timpul cele mai groaznice scenarii cu putinţă. Sărim în sus când sună telefonul. Oare ce veste proastă vom mai primi”, afirmă Vlad Stroescu, medic specialist psihiatru.
Există o relaţie strânsă între anxietate şi depresie. Atât de strânsă, că de multe ori nici specialiştii nu pot spune ce afecţiune a declanşat-o pe cealaltă.
„Întotdeauna, chiar şi în depresie, instinctele noastre se mobilizează, uneori spectaculos de mult şi atunci avem de-a face cu foarte multă anxietate. Invers, când viaţa noastră este foarte stresantă şi suntem permanent într-o stare de război, la un moment dat resursele noastre se vor epuiza şi ajungem în zona depresiei”, spune Vlad Stroescu, medic specialist psihiatru.
În formele mai puţin evidente, anxietatea se transformă în suferinţă fizică. Pot să apară dureri inexplicabile de muşchi, stomac sau cap.
„De fapt, problema nu e acolo. Dar anxietatea îşi împrăştie tentaculele şi caută o problemă”, spune Vlad Stroescu, medic specialist psihiatru.
Medicii spun că exerciţiul fizic este o armă puternică împotriva anxietăţii şi-l recomandă, printre altele, pentru păstrarea echilibrului emoţional.
În acest fel, nu permiteți sentimentelor negative să pună stăpânire pe viața de zi cu zi.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News