Live

Covid-19 poate crește riscul de infarct și atacuri cerebrale chiar și la trei ani de la boală

Data publicării:
Oamenii care au făcut Covid-19 în 2020, înainte să se poată vaccina, au avut un risc cardiovascular de două ori mai mare timp de trei ani după boală, în comparație cu cei care nu au testat pozitiv. Foto: Profimedia Images

Covid-19 ar putea fi un factor de risc puternic pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale timp de trei ani de la infecție, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

Studiul se bazează pe datele medicale obținute de la aproximativ un sfert de milion de persoane înscrise într-o bază de date uriașă numită UK Biobank.

Cercetătorii au identificat peste 11.000 de persoane care au testat pozitiv pentru Covid-19 în registrele medicale din 2020 – aproape 3.000 dintre acestea au fost tratate la spital.

Aceste grupuri au fost comparate cu peste 222.000 de persoane din aceeași bază de date care nu s-au infectat cu SARS-CoV-2 în aceeași perioadă de timp.

Oamenii care au făcut Covid-19 în 2020, înainte să se poată vaccina, au avut un risc de două ori mai mare de a face atac de cord sau atac cerebral timp de aproape trei ani după boală, în comparație cu cei care nu au testat pozitiv.

Pentru persoanele care au fost internate pentru tratarea infecției cu coronavirus, riscul de a suferi un episod cardiac a fost încă și mai mare – de până la trei ori mai mare.

Mai mult, pentru acest ultim grup de pacienți, Covid-19 pare să fie un factor de risc la fel de mare ca diabetul sau boala arterelor periferice.

Peste 3,5 milioane de americani s-au tratat de Covid-19 la spital în 2020-2021

În SUA, peste 3,5 milioane de persoane s-au tratat de Covid-19 la spital în perioada mai 2020-aprilie 2021.

Riscul cardiovascular crescut în urma infectării cu coronavirus pare să nu se diminueze cu timpul, potrivit studiului.

„Am știut deja de ceva timp că infecțiile cresc riscul de a suferi un atac de cord, așa că dacă ai gripă, dacă ai orice fel de infecție... indiferent dacă este bacteriană sau virală, acest lucru crește riscul de a face atac de cord”, a spus Dr. Patricia Best, cardiolog la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota.

Cercetătorii spun că nu știu sigur de ce Covid are efecte cu durată atât de lungă asupra sistemului cardiovascular.

Studii mai vechi au arătat că coronavirusul poate infecta celulele din pereții vaselor de sânge și se găsește și în plăci lipicioase care se formează în artere și se pot rupe și provoca atacuri de cord și cerebrale.

„Ar putea fi ceva ce Covidul le face pereților arteriali și sistemului vascular care produce leziuni susținute și continuă să se manifeste în timp”, a spus autorul studiului Dr. Hooman Allayee, profesor de biochimie și generică moleculară de la Școala de Medicină Keck a Universității din Carolina de Sud.

Grupele de sânge cu un risc cardiovascular mai mare

Cercetătorii știu că persoanele cu grupe de sânge A, B sau AB au un risc mai mare de a suferi de boli cardiovasculare. Grupa de sânge pare să joace un rol și în cât de mare este riscul de a face Covid.

Persoanele cu grupa de sânge O par să fie mai bine protejate în fața infectării cu coronavirus, dar și a riscului cardiovascular în urma infectării, decât cei cu A, B sau AB.

Oamenii de știință cred că gena care determină grupa de sânge joacă un rol în riscul mai mare de atacuri de cord și cerebrale după Covid, dar nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru.

Există și vești bune: pacienții care au fost tratați de Covid la spital, dar care au luat aspirină în doze mici, nu erau expuși unui risc cardiovascular mai mare. Acest lucru înseamnă că riscul poate fi atenuat.

„Dacă ai avut Covid, trebuie să fim în special atenți să ne asigurăm că facem tot ce este posibil să îți scădem riscul cardiovascular”, a explicat Hazen.

Acest lucru presupune controlarea tensiunii arteriale și al colesterolului și, poate, o doză zilnică de aspirină.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cercetătorii au descoperit cauza fenomenului misterios al craterelor explozive din Siberia. „Un semn terifiant că Arctica se schimbă”

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Prudență la cumpărarea cadourilor de Sărbători. O soluție: vânătoare de promoţii (Studiu)

Numărul deceselor provocate de cancer la nivel mondial se va dubla până în 2050, potrivit unui studiu

Partenerii noștri