Live

Ce este meningita? Putea fi salvată fata de la „Lazăr”?

Data actualizării: Data publicării:

Este alertă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, după ce o elevă diagnosticată cu meningită a murit, joi, la Institutul Matei Balş, unde fusese internată miercuri seară. Direcţia de Sănătate Publică face verificări şi a decis ca vineri cursurile să fie suspendate la liceul „Gheorghe Lazăr”.

Meningita este o infecție a membranelor protectoare care înconjoară creierul și măduva spinării. Dacă nu este tratată rapid, poate provocat intoxicarea cu sânge, adică septicemia, dar și leziuni permanente ale creierului și ale nervilor.

Cazul de la liceul Lazăr a șocat prin rapiditatea cu care a intervenit decesul. Adrian Marinescu, medic primar boli infecționase, a explicat la Digi24 ce simptome are această boală, ce o poate provoca și cât de rapid trebuie să ne prezentăm la doctor.

„Meningita reprezintă o mare urgență medicală, indiferent de cauză. Când vorbim de o meningită bacteriană, deci vorbim de meningococ, evoluția poate să fie imprevizibilă, în câteva ore poate să apară o deteriorare în întreg organismul, cu modificarea funcțiilor organelor. Chiar dacă e o situație rară, din păcate meningococia poate fi foarte greu prevăzută și uneori imposibil de tratat”, a avertizat medicul.

Care sunt simptomele meningitei?

În momentul în care avem o stare generală proastă, plecăm de la o viroză sau presupunem că e o viroză, dar avem febră înaltă, durere importantă de cap, vărsături în jet, pierderea stării de conștiență, faptul că ne supără foarte rău lumina - în momentul în care toate lucrurile astea se întâmplă rapid, în decurs de câteva ore, ar trebui să ajungem la medic, pentru că există această suspiciune. Medicul va stabili dacă avem sau nu meningită, face un diagnostic rapid și dă un tratament rapid. Depinde și de tipul de meningită. Evoluția, într-o meningocemie, poate fi și de ore. Uneori se întâmplă ca pacientul să ajungă chiar foarte repede și tot să nu se poată interveni. Asta, oriunde în lume. Deci, ca discuție, meningita se numără printre cele mai mari urgențe medicale, prin rapiditate și prin felul cum poate să evolueze, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Sunt elevii de la „Gheorghe Lazăr” în pericol?

Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică au prelevat probe de la colegii cu care eleva decedată a intrat în contact. Este vorba de exsudate nazale și faringiene. Rezultatele ar trebuie să fie gata în cel mult 48 de ore. Vineri, când elevii intră oricum în vacanță, orele vor fi suspendate pentru a se putea face o dezinfectare generală în liceu. Totuşi, joi cursurile s-au ținut după programul obişnuit.

„E foarte bine că s-a făcut profilaxia, că s-au luat toate măsurile necesare. Cei care au venit în contact direct ar trebui să fie observați, într-adevăr. Părerea mea e că nu vor fi probleme. Situațiile de meningococemie sunt foarte rare și mai ales dacă s-a făcut profilaxia și s-au luat aceste măsuri, sunt convins că lucrurile se vor opri aici”, a spus dr. Adrian Marinescu.

Ce provoacă boala?

Sunt multe virusuri, chiar și virusul gripal poate să dea în unele situații meningită, care e, până la urmă, o complicație a infecției virale. Și la fel se întâmplă și la infecția bacteriană. Cele mai multe dintre bacteriile care se transmit pe cale respiratorie pot să dea și meningită la un moment dat. Se întâmplă rar, dar se poate întâmpla, a spus la Digi24 dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Caz grav de meningită meningococică într-o școală din Ilfov. Medic: „Poate ucide în 48 de ore. Din clasă, niciun copil nu era vaccinat”

Persoanele cu boli contagioase, restricționate în tren. Grindeanu: „Nu e o invenție CFR”. Ciolacu: „Nu înseamnă că sunt lăsate în câmp”

Bebeluş de două luni din Republica Moldova, transferat cu elicopterul SMURD de la Chişinău la Iaşi

Rafila avertizează că pot reapărea şi alte boli contagioase, considerate eradicate, dacă oamenii nu se vaccinează

Partenerii noștri