Avertismentul psihologilor: Selfie-ul poate declanşa tulburări de comportament
Devenite momente la ordinea zilei pentru foarte mulţi utilizatori ai reţelelor sociale, selfie-urile încep să-şi arate faţa mai puţin plăcută. Excesul de selfie-uri poate duce la narcisism, atrag atenţia psihologii.
Tinerii nu renunță la selfie-urile pe tren
Greșelile pe care le fac studenții în sesiune
Soluția unei învățătoare pentru a-i ajuta pe elevii și pe părinții care trec prin depresie
E nevoie de psihologi pentru familiile celor morți de COVID
Cum să-și stăpânești mintea și frica în timp de pandemie?
Cum să faci față statului în casă?
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
Scene șocante pe terenul de sport al unei școli din Sălaj
Bolojan a acceptat propunerea PNL de a fi prim-ministru
Selfie-ului ascunde un potenţial nebănuit în declanşarea unor tulburări de comportament. Cele mai recente date arată că o cincime din populaţia actuală riscă să dezvolte o personalitate narcisistă, iar reţelele sociale, precum Facebook sau Instagram, încurajează fenomenul.
Jacopo De Rosa, turist: Mai degrabă femeile îşi fac selfie-uri, pentru că sunt mai narcisiste. De obicei ele ocupă 90% din imagine, nu surprind cu adevărat un moment sau un loc, de exemplu ele la fântâna Trevi sau cu alţi oameni. E mai degrabă un poster despre ele însele, pe care îl pun pe Instagram sau alte reţele sociale.
Doamnele au mereu o explicaţie pentru excesul de selfie-uri.
Helena De Hammer, turistă: Vrem să fim perfecte în orice situaţii din viaţa noastră şi cred că dacă ne uităm mereu la alţii, cum arată, ne putem mereu compara între noi.
Roberto Truzoli, profesor universitar de psihologie: În cazul utilizării de (conţinut, n.r.) vizual, adică atunci când mă arăt în cea mai bună formă, evaluarea feedback-ului pe care îl primesc e mult mai puternică pentru o persoană narcisistă faţă de una care nu e. Acest feedback glorifică într-un anumit fel, clarifică şi mai mult din aceste caracteristici şi te împinge şi mai mult spre acest gen de comportament faţă de conţinutul verbal care e mai rece în termeni emoţionali.
Tulburările de narcisism induse de selfie-uri se pot manifesta prin exhibiţionism, atribuirea de merite nefondate şi chiar exploatarea altora.
Niki Eknan, turistă: Am auzit pe cineva care spunea că trebuie să vadă tot timpul cum arată, dar poate că nu trebuie să vezi cum arăţi în fiecare zi, tot timpul. Cred că ar fi mai bine dacă am fi - mă gândesc - un pic mai extrovertiţi, să ne uităm în afara noastră mai mult decât înspre noi tot timpul.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News