Live

Video Apneea în somn, ucigașul nocturn. Unul din doi bărbați suferă de tulburări ale somnului. Medic: „Terapia e decontată 100% de stat”

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Femeile dorm mai bine decât bărbații. Cel puțin asta arată studiile. Unul din doi bărbați suferă de tulburări ale somnului, pe când în cazul femeilor vorbim despre două din 10 care au probleme noaptea. Apneea în somn, de pildă, poate afecta serios sănătatea și ne poate conduce, în unele cazuri, chiar și la infarct sau accident vascular, atrag atenția medicii.

Insomnia este principala tulburare de somn. Potrivit statisticilor, 3 din 10 oameni au avut, la un moment dat în viață, probleme cu somnul. De cele mai multe ori, cauzele principale sunt stresul și depresia, însă lista este mult mai lungă.

"Un pacient obez, sforăitor, hipertensiv și care are probleme de nicturie e foarte probabil ca să aibă și un sindrom de apnee în somn, iar netratarea acestui sindrom poate să conducă la o serie de complicații cardiovasculare, gen infarct și accident vascular. Este un ucigaș tăcut, la fel ca hipertensiunea arterială", avertizează Marius Balint, medic pneumolog cu competență în somnologie.

Aceaste tulburări pot fi tratate acum, cu ajutorul tehnologiei.

"Aparatul acesta are două centuri, una toracică, una abdominală, un pulsoximetru care ne înregistreaza saturația și pulsul, centurile și se atașează un tub. Cu acest aparat diagnosticăm pacienții care au apnee în somn și care au pauze în respirație", explică un specialist.

Până nu de mult, însă, pacienții plăteau și mii de euro pentru terapie.

"Nu era rambursată de Casa de Asigurări de Sănătate. Pacienții trebuiau să cumpere sau să închirieze aparatele și măștile. De aproximativ un an jumătate, Casa de Asigurări de Sănătate rambursează această terapie 100%", spune Marius Balint, medic pneumolog cu competență în somnologie

Specialiști în somnologie din 18 țări și-au dat întâlnire, zilele acestea, la o conferință medicală organizată în Cluj-Napoca.

"Noi atingem două mari teme: prima dintre ele este cea a bolilor somnului și cea de-a doua este a bolilor obstructive. Sunt două subiecte de mare interes atât pentru medici, cât și pentru pacienți", explică Bogdan Mincu, medic primar pneumolog.

Cu toate că tulburările de somn pot duce la boli grave, ele sunt ignorate. De cele mai multe ori, cu bună știință.

"De sforăit da și mă trezesc noaptea, mă trezesc și acum noaptea, de două 3 ori pe noapte", spune o doamnă.

"Se mai întâmplă, când am probleme. Nu m-am dus la medic, pentru că episoade pasagere" recunoaște o altă femeie.

"- Semne de anxietate, manifestări de genul acesta.
- Ai încercat să faci ceva în sensul acesta?
- Nu mi s-a părut așa de grav", spune un tânăr.

"Cred că toată lumea se confruntă cu astfel de probleme, mai ales în zilele noastre", e convinsă o tânără.

Potrivit statisticilor, 50% dintre bărbați și aproape 20% dintre femei suferă de tulburări ale somnului.

Reporter: Bianca Colciar
Operator: Radu Tomuleț

 

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pericolul depresiei de Crăciun. Cum putem să înfruntăm haosul și stresul de sărbători

Cum resimt oamenii schimbările, din punct de vedere emoțional, în contextul alegerilor prezidențiale. Ce spun psihologii

Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați: „M-a făcut să demisionez”

Joe Biden a ațipit în timpul unei conferințe istorice cu liderii africani în Angola

Partenerii noștri