Live

Adevărul despre fluorul din apă, sare și pasta de dinți: Una dintre cele mai mari realizări din domeniul sănătății sau otravă?

Data actualizării: Data publicării:
Robert F. Kennedy Jr. a spus că Donald Trump va elimina fluorul din apa de la robinet de îndată ce va ajunge la Casa Albă. Colaj foto: Profimedia Images

Robert F. Kennedy Jr., cunoscutul antivaccinist pe care președintele ales Donald Trump l-a nominalizat pentru postul de secretar pentru sănătate, susține că fluorul este un deșeu industrial care poate provoca, printre altele, cancer osos, tulburări neurologice și un IQ scăzut la copii și a anunțat că îl va elimina din apa de la robinet, scrie Deutsche Welle. Dar ce spun studiile științifice despre problema fluorului care joacă acum un rol atât de important în politica americană – este bun pentru dinți și poate fi folosit în siguranță sau este otravă pură, așa cum susține nepotul fostului președinte John F. Kennedy?

Fluorul elementar este un gaz extrem de coroziv și toxic cu un miros înțepător. Când reacționează cu apa, formează acidul fluorhidric, folosit printre altele la purificarea benzinei și îmbogățirea uraniului.

Substanța căreia noi îi spunem fluor este de fapt o fluorură – o sare a acidului fluorhidric care se găsește în mod natural în diverse minerale și în corpul uman, în special în oase și smalțul dinților, dar și în sânge și sucul gastric.

Ceaiul verde și cel negru, peștele și sparanghelul sunt surse naturale de fluor.

În Germania, fluorul este adăugat în pasta de dinți și în sarea de bucătărie; în multe alte țări, inclusiv în SUA, este adăugat și în apa de la robinet.

Donald Trump l-a ales pe Robert F. Kennedy Jr. să conducă Departamentul de Sănătate al Statelor Unite în noua administrație. Foto: Profimedia Images

La începutul secolului XX, cercetătorii au observat că un nivel mai ridicat al fluorurilor naturale din anumite regiuni ale Americii erau asociate cu o rată mai mică a apariției cariilor la copii.

Această descoperire a dus la obiceiul de a adăuga fluor și în apa de băut din alte regiuni, ceea ce se practică și astăzi.

„O anumită cantitate de fluor este benefică pentru sănătatea dinților”, a spus toxicologul Carsten Schleh.

Fluorul nu este esențial pentru supraviețuire, dar ajută la remineralizarea smalțului, ceea ce reduce riscul apariției cariilor.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA consideră introducerea fluorului în pasta de dinți, sare și apa de băut una dintre cele mai importante intervenții de sănătate publică ale secolului trecut.

„Doza face otrava”

Nu toată lumea vede cu ochi buni fluorul, după cum reiese și din postarea lui Kennedy. Unele persoane consideră că fluorul este o toxină responsabilă pentru diverse afecțiuni.

Reputația proastă a fluorului este, în mare măsură, nemeritată, potrivit lui Schleh: „La fel ca și cu orice altceva, doza face otrava.”

Supradoza cu fluor este aproape imposibilă când folosim pasta de dinți pentru că aceasta este scuipată, nu înghițită.

Situația este diferită în cazul apei de băut și a sării de bucătărie care conține fluor. Potrivit CDC, într-un litru de apă sunt adăugate 0,7 miligrame de fluor, care este doza recomandată pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani.

Pentru adulți, nu se recomandă depășire a 3,8 miligrame de fluor pe zi. Supradoza la copii poate provoca pete albe pe dinți – fluoroză – în timp ce doze mai mari pot duce la decolorarea dinților.

Dozele și mai mari de fluor pot provoca boli de oase și leziuni renale.

Studiile efectuate până acum arată că apa de băut cu fluor ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării creierului și a inteligenței copiilor, dar nu s-au putut trage concluzii clare în privința apariției bolilor neurologice.

Dacă fluorul va fi eliminat din apa de băut din SUA începând din 20 ianuarie 2025, Schleh crede că nu va fi nicio reducere a numărului de boli neurologice, dar că numărul de carii atât la copii, cât și la adulți ar putea să crească.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

Mark Rutte l-a vizitat pe Donald Trump în Florida. Mesajul scurt postat de purtătoarea de cuvânt a NATO după întâlnire

Averea lui Elon Musk a ajuns aproape cât PIB-ul României, după ce Trump a câștigat alegerile din SUA

Calculele lui Vladimir Putin, după escaladarea conflictului din ultimele zile. „Are programul său și strategia sa. O să le urmeze”

Partenerii noștri