3 cazuri de meningită într-o săptămână. Simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze
O adolescentă este în comă după ce s-a îmbolnăvit de meningită. Este al treilea caz de meningită confirmat în România, în doar o săptămână. Toate cele trei cazuri au fost înregistrate la tinere cu vârste între 15 și 18 ani. Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit la Digi24 despre simptomele meningitei și despre cum pot fi protejați copiii de infecția meningococică.
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Rafila, despre răniții de la Botoșani
Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă
Rafila merge la spitalul Sf. Pantelimon
De ce părinții nu-și mai vaccinează copiii
România a plătit 2,5 miliarde de lei pentru 35 de milioane de doze de vaccin anti-Covid
Experții resping testarea antidrog în masă a elevilor. Rafila: Trebuie educație pentru sănătate
Rafila: Sunt doar 2 centre pentru copiii dependenți de droguri
Infecția meningococică „afectează mai ales adolescenții, tinerii, în acest interval de timp, la sfârșitul iernii, începutul primăverii. Ac lucru e documentat în statisticile organizațiilor internaționale”, spus Alexandru Rafila.
Nu se știe însă de ce sunt tinerii mai vulnerabili la această infecție.
„La unii meningita se manifestă fulminant. Putem avea forme care sunt bine controlate medicamentos, dar avem și multe persoane care sunt purtătoare ale meningococului, fără să facă niciun fel de boală. Lucrurile nu sunt suficient de bine documentate în ceea ce privește meningita meningococică, din punct de vedere al modului în care bacteria produce îmbolnăviri de o gravitate extremă la unele persoane, iar la altele se înregistrează doar portaj”, a spus medicul.
El a adăugat că, din aceasăt cauză, vaccinarea este recomandată în țările cu un număr mare de cazuri.
„În România se înregistrează în fiecare an câteva zeci de cazuri. Ultima statistică, din 2017, arată că au fost 63 de cazuri și 13 decese, deci numărul de decese e destul de mare, 20% din totalul cazurilor înregistrate”, a spus Alexandru Rafila.
„Singurul lucru pe care îl putem face pentru a preveni e să ne protejăm copiii prin vaccinare. Sunt două categorii de vaccin - o categorie care se administrează pentru o combinație a tipurilor A, C, W și Y, care acoperă 40% din patologie în regiunea noastră. Al doillea tip, care se administrează împotriva infecției cu serogrupul B, care e responsabil de 60% din cazuri, din păcate nu e încă disponibil pe piața românească. Înțeleg că va fi în curând autorizat pentru punere pe piață. E un vaccin mai nou, care a fost obținut cu mare dificultate”, a spus medicul.
Schema națională de vaccinare nu include și vaccinul împotriva meningitei. Ar fi nevoie de asocierea ambelor vaccinuri, pentru a a acoperi toate tipurile de tulpini, a spus Alexandru Rafila.
El a vorbit și despre simptomele infecției meningococice.
„Există două semne care sunt mai puțin specifice: febra ridicată, peste 39 grade, și o cefalee intensă. Ce e specific e fotofobia, lentoarea de ceafă – practic, pacientul nu poate să îndoaie ceafa, și vărsăturile fără cauză alimentară, generate de inflamația la nivelul sistemului nervos. Aceste trei semne sunt tipice pentru meningită”, a spus Alexandru Rafila.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News