Live

18 cadre medicale de la „Marius Nasta”, în comisia de disciplină din cauza unghiilor lungi, naturale sau false, date cu ojă sau cu gel

Data publicării:
18 cadre medicale de la „Marius Nasta”, în comisia de disciplină din cauza unghiilor lungi, naturale sau false, date cu ojă sau cu gel. Foto: Profimedia

18 cadre medicale de la Institutul Marius Nasta trebuie să dea explicații în comisia de disciplină, din cauza unghiilor lungi, date cu ojă sau cu gel. Este vorba despre asistente, infirmiere și doctorițe rezidente. Legislația le interzice să poarte unghii lungi, pentru că igiena mâinilor nu poate fi făcută corect în aceste condiții și favorizează răspândirea infecțiilor nosocomiale. Cu toate acestea, cele 18 cadre medicale refuză să își taie unghiile. Marius Nasta nu e singurul spital la care există această problemă.

Beatrice Mahler, manager Institutul „Marius Nasta”: Pe mine m-a surprins numărul mare de persoane care au fost depistate în urma controlului. Am mai avut astfel de controale, nu a fost un număr atât de mare.

În spitale trebuie făcute, periodic, controale pentru igiena mâinilor personalului medical. Măsura ajută la evitarea răspândirii infecțiilor nosocomiale.

Beatrice Mahler, manager Institutul „Marius Nasta”: Eu cred că regulile în momentul în care depui dosarul la medicină, trebuie să știi că a fi medic înseamnă o viață fără manichiură colorată, unghii false...

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: S-a demonstrat din studii că unghiile false întrețin aceste infecții într-o măsură mult mai mare, pentru că e greu să asiguri igiena, uneori chiar imposibil. Dacă sunt și unghii false, cu atât e mai greu.

Potrivit legislației în privința igienei mâinilor, personalului medical îi este interzisă purtarea inelelor, brățărilor, ceasurilor sau a altor bijuterii și, de asemenea, este interzisă purtarea unghiilor lungi, lăcuite sau artificiale.

În urma controlului, 10 doctorițe rezidente și 8 infirmiere și asistente vor fi cercetate în comisia de disciplină a spitalului.

În România, infecțiile nosocomiale sunt subraportate. Pe hârtie, spitalele românești sunt foarte curate. Realitatea contrazice, însă, aceste date.

Beatrice Mahler, manager Institutul „Marius Nasta”: Conform legislației muncii, sancțiunile încep cu avertisment, sigur că nu ne dorim să pedepsim personalul medical, dar trebuie să atenționăm corect și coerent faptul că procedura în spital se respectă.

Uneori, personalul medical încearcă să își ascundă unghiile purtând mănuși în permanență.

Beatrice Mahler, manager Institutul „Marius Nasta”: Purtarea mănușii de protecție pentru a ascunde oja, unghiile lungi, unghiile false este contrar prevederilor procedurale și legislative. Dacă se poartă și nu este recomandat, cred că este doar o risipă.

Mihaela Broscaru, asistent coordonator: Sunt proceduri medicale la care trebuie să folosești mănuși, proceduri la care nu trebuie, noi în ambulator, în momentul în care înregistrăm pacienți, nu avem nevoie de mănuși... în alte situații au tub de dren, escare, atunci iți pui mănuși, nu trebuie să porți mănuși tot timpul cât stai 8 ore la serviciu.

În România, infecțiile nosocomiale sunt subraportate. Media la nivel european este 4%, iar în spitalele din noastre e 1%. Asta înseamnă că, pe hârtie, spitalele românești sunt foarte curate. Realitatea contrazice, însă, aceste date.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Beatrice Mahler: Boala X nu este un joc şi nici o glumă. 71 de decese din mai puţin de 500 de cazuri. Rafila are alte priorităţi

Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta": "Avem nevoie de sânge pentru grupele rare. Sunt persoane extrem de valoroase"

Un elicopter care transporta personal medical s-a prăbuşit în centrul Rusiei. Toate cele patru persoane aflate la bord au murit

Răsturnare de situație în cazul Institutului „Marius Nasta”. DSP București spune că e dată autorizația sanitară de funcționare

Partenerii noștri