Live

România, 20 de ani în NATO. Iohannis: Țara noastră a devenit un „important furnizor de securitate la nivel regional și euroatlantic”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, în care arată că țara noastră a devenit „un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic”.

„Astăzi, România celebrează 20 de ani de la aderarea la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord. Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, și apoi arborarea drapelului național la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care țara noastră este legată prin atașamentul ferm față de valorile care stau la baza Alianței: democrația, libertățile individuale, respectarea drepturilor omului și a statului de drept.

NATO este cea mai importantă și puternică organizație politică și de securitate din istorie, iar relevanța sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm. În cei 20 de ani de la aderarea României, numărul crizelor internaționale de securitate s-a înmulțit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, se arată în mesajul președintelui, transmis de Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis mai afirmă că România a devenit „un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic”.

„Din 2004, țara noastră a contribuit la toate eforturile Alianței de asigurare a securității și a prosperității statelor membre. Pentru România, apartenența la NATO, la Uniunea Europeană și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării și ai dezvoltării noastre economice.

La două decenii după aderare, marcăm, totodată, rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securității și promovarea stabilității ca membru al NATO. Țara noastră a demonstrat că este un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic, inclusiv prin operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu și prin întărirea, alături de aliații din NATO, a securității la Marea Neagră.

De-a lungul timpului, România și-a dovedit statutul de important furnizor de securitate la nivel regional și euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni și operațiuni NATO. Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoștință către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc Alianța. Le aducem un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace și protejarea democrației.

Angajamentul nostru continuu, susținut și dedicat, subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea și cooperarea sunt esențiale pentru a contracara amenințările și provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent. România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianța să devină mai puternică, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru viitor”, se mai precizează în încheierea mesajului.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Partenerii noștri