Românii sunt îndemnați să strângă apa de ploaie. "Apele Române": Orice economisire este importantă
Apa de ploaie trebuie strânsă și folosită la diverse treburi casnice, în locul apei de băut, recomandă "Apele Române".
„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
Recoltă record la cartoful dulce, cultivat în sudul României
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
Seceta a afectat producția de castane românești
Secetă și inundații în România. Când vor ajunge debitele râurilor aproape de valori normale
Seceta face prăpăd în mai multe zone din țară
Insulele grecești, lovite de o nouă criză
Fechet: Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara: „În fiecare an pierdem 1000 de hectare de teren arabil”
Oficialii de acolo avertizează din nou că rezervele de apă potabilă sunt în scădere, după ce au făcut în ultima lună numeroase apeluri ca oamenii să nu-și mai ude grădinile și să nu-și mai umple piscinele cu apă de la robinet.
Din cauza nivelurilor scăzute ale râurilor și lacurilor, în peste 700 de localități sunt restricții în furnizarea apei potabile.
Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt la Apele Române: "Este foarte important ca în această perioadă să folosim apa de băut pentru băut, iar dacă putem - și acolo unde avem posibilitatea - să apelăm la surse alternative, în special în perioadele în care beneficiem de precipitații, să strângem apa de ploaie, pentru că o reducere a consumului și o economisire se traduc în mii sau chiar milioane de metri cubi de apă foarte importanți în această perioadă.
Orice gest de economisire este foarte important și contează, în această perioadă cred că trebuie să ne gândim și la cei de lângă noi, astfel încât apa să ajungă tuturor".
România se numără printre statele europene cel mai grav afectate de secetă din această vară. Un raport european recent spune că ne confruntă cu cea mai gravă lipsă de precipitații și de umiditate din sol din ultimii 500 de ani.
Anul acesta, seceta a uscat solurile Europei. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, 47% din teritoriul continentului a atins un nivel de alertă pentru secetă, în timp ce 17% dintre regiunile monitorizate se află sub incidenţa unei alerte de nivel maximal.
Regiunile în care valurile de căldură se vor amplifica sunt cele care au fost deja afectate de secetă în primăvara anului 2022 - adică nordul Italiei, sud-estul Franţei şi anumite zone din Ungaria şi România.
Spania, Franța, Italia, Germania, Ungaria, România, Slovenia și Croația sunt cele mai grav afectate țări din Europa.
Mai multe țări au impus măsuri pentru a restricționa utilizarea apei pentru irigare. De exemplu, în nord-vestul Italiei, sudul și centrul Spaniei, nivelurile foarte scăzute ale apei din rezervoare au fost insuficiente pentru udarea culturilor, iar irigarea unor câmpuri a fost abandonată.
Astfel că, lipsa precipitațiilor și valurile de căldură tot mai puternice vor reduce drastic producția din acest an de cereale la nivel european. Cele mai afectate culturi sunt cele de soia, porumb și floarea soarelui. Estimările actuale de producție pentru aceste culturi de 12% pentru floarea-soarelui și 16% pentru porumb.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News