Românii consumă mai mult vin și mai puțină bere. Ce arată datele INS privind consumul de alcool
Românii au consumat mai mult vin și băuturi alcoolice distilate în 2023 decât în 2022. Datele INS arată un consum mediu de băuturi pe locuitor care a crescut anul trecut, comparativ cu anul 2022, la băuturile nealcoolice, vinuri şi la băuturile alcoolice distilate, scrie Agerpres. Aceleași date mai arată că românii au consumat mai puțină bere.
„Consumul mediu de bere, pe locuitor, a scăzut cu 2,9 litri; consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a crescut cu 0,9 litri; consumul mediu de băuturi alcoolice distilate (în echivalent alcool 40%), pe locuitor, a crescut cu 1,7 litri; consumul mediu de băuturi nealcoolice a crescut cu 5,6 litri", potrivit INS.
2023, resurse mai mici de bere, dar mai mari de vin, decât în 2022
Anul trecut resursele totale de bere au fost mai mici cu 532.200 hl, faţă de 2022, fiind asigurate în proporţie de 93,4% din producţia anului 2023. Importul de bere a scăzut cu 33,3%. Disponibilul de bere pentru consum uman a scăzut cu 3,4%, iar producţia cu 339.800 hl (-2,1%).
Resursele totale de vinuri au crescut, faţă de anul precedent, cu 541.000 hl, creştere datorată în principal producţiei de vinuri care s-a majorat cu 20,9% (+803.900 hl). Importul de vinuri a crescut cu 7,5%, iar stocul iniţial de vinuri a scăzut cu 10,4%.
Ponderea producţiei de vinuri în resursele totale a crescut cu 6,6 puncte procentuale, iar ponderea importurilor de vinuri a rămas constantă, faţă de anul 2022. Cea mai mare parte din resursele de vin a fost destinată consumului uman, care s-a majorat cu 178.700 hl, faţă de anul precedent. Exportul de vinuri a scăzut cu 8.300 hl faţă de anul precedent.
În ceea ce priveşte resursele de băuturi alcoolice distilate (băuturi spirtoase), acestea au fost în 2023 mai mari faţă de anul precedent cu 138.500 hl alcool 100%. Producţia de băuturi alcoolice distilate a fost constituită în cea mai mare parte din lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate.
A scăzut producția de coniac și cea de rachiu
O altă grupă de băuturi alcoolice distilate este reprezentată de rachiurile naturale şi coniac, iar la această categorie producţia a scăzut în anul 2023 cu 13,5%. Nivelul consumului mediu, pe locuitor, la rachiuri naturale şi coniac s-a menţinut constant comparativ cu nivelul anului precedent.
Dacă vrobim despre băuturi din grupa „Whisky, gin, rom, vodcă” au fost mai mari cu 9.000 hl alcool 100% faţă de cele din anul precedent. Nivelul producţiei a fost mai mic cu 9,3%, iar al importului mai mare cu 9,0%.
Cantităţile de băuturi alcoolice distilate şi vinuri (în echivalent alcool 100%), destinate utilizării industriale, au crescut cu 25,6% faţă de nivelul anului precedent.
Editor : Iulia Bălăianu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News