Live

România va participa la construirea unor flote multinaționale de drone pentru supravegherea teritoriului NATO

Data publicării:
Angel Tîlvăr s- întâlnit cu noul secretar general NATO, Mark Rutte, la Bruxelles. Foto: Facebook

România va participa la constituirea unor flote multinaționale de drone pentru supravegherea terestră a teritoriului NATO, anunță Ministerul Apărării Naționale, după participarea ministrului Angel Tîlvăr la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale alianței. De asemenea, țara noastră va face parte dintr-un coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria și Turcia, pentru îmbunătățirea conectivității și a capacității de răspuns rapid în regiunea Mării Negre, mai precizează MApN.

În prima zi a reuniunii de la Bruxelles, ministrul Angel Tîlvăr a participat la o sesiune dedicată cooperării cu statele partenere din regiunea Indo-Pacific, o premieră la o reuniune ministerială a NATO, potrivit unui comunicat MApN.

Tot joi a avut loc și o sesiune a Consiliului NATO - Ucraina, în cadrul căreia s-a reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina.

Angel Tîlvăr „a subliniat angajamentul țării noastre în sprijinirea Ucrainei, atât prin inițiative bilaterale, cât și prin coordonare eficientă la nivelul NATO și UE, pentru asigurarea complementarității acțiunilor”, potrivit comunicatului.

În aceeași zi, ministrul Tîlvăr a semnat o scrisoare de intenție pentru cooperare la constituirea unor flote multinaționale de sisteme de aeronave pilotate de la distanță (RPAS), ca parte a extinderii Capabilității NATO de Supraveghere Terestră (NISRF).

În marja reuniunii ministeriale, ministrul Tîlvăr a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său din Albania, cu care a discutat despre securitatea în Balcanii de Vest, colaborarea la nivel NATO și consolidarea relațiilor bilaterale.

Tot la Bruxelles, ministrul Angel Tîlvăr a participat la întâlnirea aniversară a Coaliției Globale anti-ISIS/Daesh, reafirmând angajamentul României în combaterea terorismului internațional și contribuția activă în regiunile afectate de acest fenomen.

Ministrul român al apărării a luat parte și la reuniunea statelor participante la Gruparea de tip Națiune Cadru (Framework Nation Concept - FNC), coordonată de Germania. FNC reprezintă o platformă esențială pentru dezvoltarea capabilităților NATO, având un rol important în întărirea posturii de apărare și descurajare a Alianței.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Nu se mai ascund! Bănel Nicoliță și iubita lui, prima apariție publică după PATRU ani de relație: ”A stat cu mine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Franța este deschisă invitării imediate a Ucrainei în NATO

Armata a detectat o nouă ţintă aeriană care a intrat pe teritoriul României dinspre Marea Neagră. Avioane F-18 și F-16, ridicate în aer

Cinci țări NATO își unesc eforturile pentru dezvoltarea unei rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune. „Vorbim de mii de kilometri”

Ministrul Apărării: NATO trebuie să fie pregătită să răspundă rapid și eficient la orice provocare în regiunea Mării Negre

Partenerii noștri