Raport: Produsele din România au mai multă grăsime decât cele din UE
Dublul standard la alimente va fi eliminat în România, promit autorităţile, care au primit ajutor din partea experţilor europeni. Până la sfârşitul anului, va fi creată lista neagră a producătorilor care modifică reţeta în funcţie de ţară.
Producătorii au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețul la fel de mare
Reguli noi în restaurante
Alimentul care s-a scumpit de aproape trei ori din 2021
Cumpărăturile la sat sunt mai scumpe decât la oraș
Francezii distrug camioanele cu alimente venite din afară. Un cuplu de șoferi de TIR din România a rămas fără transport
Coșul minim de cumpărături s-a scumpit cu 18% față de anul trecut
Cât de adevărată e expresia "România a fost grânarul Europei"
Micul dejun se scumpește
Lista alimentelor recomandate pe timp de caniculă
Mai multe state, printre care şi a noastră, s-au plâns că produsele vândute în Est sunt mai slabe calitativ decât cele din Occident. Testele făcute de Ungaria şi Bulgaria au confirmat acest lucru.
Unele produse vândute în ţări europene au acelaşi ambalaj şi ingrediente trecute pe etichetă, dar gust diferit. Pentru prima dată, un raport al Parlamentului European spune limpede că problemele sunt grave: producătorii pun în unele o cantitate mai mică de materie primă sau reduc gramajul. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului de la noi a participat astăzi la discuţiile Comisiei Europene care a tras concluzii.
Bogdan Pandelică, preşedinte ANPC: „Este vorba despre greutatea netă care apare pe produs, care trebuie să fie aceeaşi pentru fiecare produs similar, pentru acelaşi producător, în funcţie de reţetă, de cantitate.”
Pentru acelaşi gust la acelaşi produs trebuie schimbată legislaţia. Primul pas: înfiinţarea unei liste negre a firmelor ce adaptează reţete în funcţie de ţara unde vând. Acum, graniţa dintre legal şi ilegal este slab trasată.
Mihai Vişan - fost secretar de stat în MADR: „Un salam de vară care este făcut aici în Bucureşti diferă puţin pentru ce e făcut în Anglia, nu putem trage concluzia că acel producător vrea să îl înşele pe român. Într-un mezel am folosit mai puţină carne, o grăsime am înlocuit-o parţial cu grăsime vegetală care e mai ieftină, aici într-adevăr se poate vorbi de o practică, care nu e rezonabilă”.
Raportul Parlamentului European arată că marile companii nu aplică dublul standard doar la mâncare.
Un cuplu care locuieşte de doi ani în Marea Britanie a simţit şi alte diferenţe: „Şamponul, crema de faţă, şamponul de păr. Toate produsele de consum sunt mult calitative.”
La noi, testele de anul trecut au vizat doar alimentele. La nouă din cele 29 de produse analizate s-au găsit diferenţe de compoziţie şi gramaj - în unele cazuri aveau mai multă grăsime decât cele vândute în Germania şi Olanda de exemplu. Multe dintre ţările din jurul nostru au găsit deosebiri între mărfurile vândute în Occident şi în Europa de Est. De exemplu, în Ungaria.
„S-a constatat că versiunea locală a unui sortiment de napolitane este mai puţin crocantă decât cea vândută în supermarketurile din Austria. De asemenea, analiza a identificat o altă diferenţă de calitate în ceea ce priveşte un tip de cremă tartinabilă, care este mai puţin dulce în Ungaria”, relatează Balazs Barabas, jurnalist Digi24 Ungaria.
Săptămâna aceasta, ministrul Agriculturii din Ungaria a cerut verificări pentru încă 100 de produse. Bulgarii au verificat 50 de produse, dublu faţă de noi.
Dimitar Margaritov, preşedintele Comisiei pentru Protecţia Consumatorilor din Bulgaria: „Exemplul pe care aş putea să vi-l dau este al unei băuturi carbogazoase. În Europa era folosit zahărul, iar în Bulgaria sirop sau glucoză şi fructoză”.
Analizele pentru verificarea dublulului standard al alimentelor a costat statul român peste 40 de mii de lei, dar cea mai mare parte din bani s-a dus pe cheltuieli de deplasare.
FOTO: Getty Images
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News