Live

Raed Arafat, după cutremurul de 5,7 din Gorj: Nu sunt efecte grave, nu avem victime

Data actualizării: Data publicării:
Raed Arafat, şeful DSU. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

„Nu sunt efecte grave, nu avem răniți grav, nu avem victime”, a spus marți Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă, după cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter, care a avut loc în Gorj în această după-amiază.

Arafat precizează că seismul de 5,7 Richter a fost urmat de cinci replici, însă nu a „produs efecte grave”. „După cum deja cunoaşteţi, astăzi la ora 15,16 s-a produs în Oltenia, judeţul Gorj, un cutremur semnificativ, cu magnitudine de 5,7 la o adâncime corectată de 6,3 kilometri, urmat până acum de cinci replici produse în aceeaşi zonă, cu efecte diferite în diferite judeţe. Cel mai important lucru - până acum nu avem victime şi nu avem efecte grave”, a spus Raed Arafat. „Vreau să subliniez că este normal să apară un momente de panică”, a precizat șeful DSU. 

Întrebat dacă românii se pot aștepta la cutremure mai puternice, Arafat spune că este dificil de anticipat, însă cel mai probabil vor exista replici. „Este greu de spus dacă se descarcă sau dacă se acumulează energia în altă parte. Urmează replicile și să sperăm că va scădea în energie activitatea seismică. De obicei asta durează o lună de zile la un astfel de cutremur. Vor fi foarte multe replici. Replicile ar putea fi chiar și de aceeași intensitate”, a spus marți Raed Arafat.

Două persoane din municipiul Târgu Jiu au fost rănite uşor în timpul cutremurului produs marţi în judeţul Gorj, ele neavând nevoie de internare, a anunţat purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Ţicleanu, scrie Agerpres.

Potrivit acesteia, un bărbat de 43 de ani s-a prezentat la UPU cu un traumatism cranian minor după ce a fost rănit de o bucată din tencuială căzută. S-a prezentat singur la spital şi a precizat că se afla în timpul serviciului. „A mai fost o femeie de 32 de ani, care a alunecat acasă în timpul cutremurului. Niciunul nu a avut nevoie de internare. S-au mai prezentat cinci pacienţi cu atacuri de panică, nu au avut nevoie de internar”, a mai spus Mihaela Ţicleanu. 

Premierul Nicolae Ciucă a dispus marți activarea unei grupe operative pentru monitorizarea sistemului de intervenţie în situaţie de urgenţă, în cadrul centrului de coordonare din Ministerul Afacerilor Interne, în urma cutremurului din Oltenia. Potrivit unui comunicat al Guvernului, marţi, prim-ministrul a purtat discuţii cu şeful DSU, Raed Arafat, şi cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, pe acest subiect, scrie Agerpres.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o discuţie telefonică cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, în legătură cu cutremurul produs, astăzi, în regiunea Olteniei. Premierul a cerut organizarea de îndată a activităţilor necesare pentru gestionarea situaţiei şi pentru coordonarea acţiunilor de sprijin. În urma consultărilor cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la nivelul MAI, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenţie în situaţie de urgenţă, în cadrul centrului de coordonare din minister”, se arată în comunicat.

Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 s-a produs, marţi, la ora locală 15:16, în Oltenia, judeţul Gorj, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 40 de kilometri şi a fost localizat la 102 km nord de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu şi 146 km vest de Piteşti. Cutremurul a fost urmat de cinci replici, care vin după ce un alt cutremur, cu magnitudinea de 5,2, s-a înregistrat în România luni după-amiază.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O femeie din Gorj a fost reținută pentru tentativă de omor după ce și-a înjunghiat partenerul. Bărbatul a fost operat de urgență

„Fac altele, dar cu alte nume, bănuiesc”. Ce se întâmplă cu buletinele de vot de la turul II al alegerilor prezidențiale

Cine a dat de fapt în judecată Administrația Prezidențială, SRI, SIE, MAI și STS pentru desecretizarea documentelor CSAT

Ministerul de Interne: informația privind anularea plăților către angajații MAI care au lucrat pe 24 octombrie este falsă

Partenerii noștri