Live

Video Prețurile carburanților continuă să crească de la o zi la alta. Avertismentul experților: Ne așteptăm la scumpiri în special în toamnă

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Scumpiri pe bandă rulantă la pompă. Doar în ultima lună au fost peste 10 creșteri consecutive. Analiștii susțin că și în perioada următoare șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunar. Diferența se vede cel mai bine la un plin de mașină. De vină ar fi cererea crescută de combustibil din timpul vacanțelor, dar și reducerea dramatică a producției pe­tro­liere.

Carburanții s-au scumpit în ritm alert de la începutul lunii. Atât benzina, cât și motorina au trecut de 7 lei în mai puțin de două săptămâni.

Georgiana Iuzic, jurnalist Digi24: Dacă ar fi să comparăm prețurile de acum cu cele din luna iunie, vedem că un litru de motorină s-a scumpit în medie cu 80 de bani, în timp ce un litru de benzină a avut o creștere de preț cu 60 de bani.  Iar dacă ar fi sa traducem aceste scumpiri într-un plin de 50 de litri, șoferii care alimentează cu motorină plătesc acum cu 40 de lei mai mult, în timp ce șoferii care alimentează cu benzină lasă cu 25 de lei mai mult. 

Jurnalist: Ce părere aveți de prețurile de la pompă?

Șofer: Ce să mai, că mi-au luat toți banii...e exagerat!

„Acum câteva luni era 5 lei, s-a făcut 7, o să ajungă 10 lei până în noiembrie”, spune un alt român. 

„Cresc exagerat în fiecare zi. Noi suntem pe firmă și se duce cota de motorină...nu știu unde o să ajungem”, mai spune un șofer. 

„Ne așteptăm la creșteri de prețuri în special în toamnă”

Specialiștii avertizează că majorarea preţurilor la pompă nu pare să se oprească aici. Principala cauză este legată de cotațiile barilului de petrol.

„Ne așteptăm la creșteri de prețuri în special în toamnă.  Pentru că aceste creșteri pe care le-am văzut în special în luna iulie la pompă în România reflectă două evenimente care s-au produs in iulie- pe plan global avem o nouă decizie a grupului OPEC+, în special a Arabiei Saudite de a tăia, de a reduce producția de țiței cu încă un milion de barili. 

În plan regional, avem această situație extraordinar de delicată cu ieșirea Rusiei din acordul cerealelor. Pe estimarea Agenției Internaționale pentru Energie, la toamnă ne vom confrunta cu un deficit de țiței în piață de cca 1,3 - 1,5 milioane de barili pe zi, asta în contextul în care avem un nou record la cererea de țiței ”, a explicat pentru Digi24 Eugenia Gusilov, expert în energie. 

Cu toate acestea, România rămâne încă în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai mici prețuri atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Fruntașele clasamentului sunt însă Bulgaria și Malta.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete. „Nu s-au făcut cerealele, o ducem rău”

Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut. „Încercăm să căutam cât mai ieftin”

Inflația taie din bugetul de Sărbători. Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta pentru cadourile și masa de Crăciun

Partenerii noștri