Exclusiv Cât vor costa gazele la iarnă. Ce spune ministrul Energiei despre situația din România, în contextul scumpirilor din UE

Data publicării:
sebastian burduja
Foto: Sebastian Burduja, ministrul Energiei / Sursa foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Prețul gazelor naturale a început să crească în Europa în prag de iarnă, influențat de tensiunile uriașe din Orientul Mijlociu. Scumpirile îngrijorează mai ales în contextul creșterii tuturor prețurilor, la care suntem campioni în UE. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat la Digi24 că România are deja gaze înmagazinate, care ar trebui să acopere consumul din această iarnă.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: România are în vigoare o schemă de compensare-plafonare a facturilor până la 1 aprilie. Asta înseamnă că prețul inclusiv la gaze este plafonat la consumatorul final. În ceea ce privește stocurile de gaze, noi suntem în supraplin, adică am depășit 100%, suntem la 103,27%. Practic avem înmagazinat în acest moment 3,280 de miliarde de normal metri cubi, cu 77 de milioane normal metri cubi mai mult decât anul trecut când oricum noi am stat foarte bine.

Deși pe timpul sezonului rece producția zilnică scade, cu ceea ce avem înmagazinat și putem să extragem, acoperim cu brio consumul, a subliniat Sebastian Burduja.

La 21, 22 octombrie, producția în sine, fără a extrage gaz din depozite, acoperă consumul, deci ne așteptăm să putem trece iarna doar cu gaz românesc, cu excepții punctuale atunci când anumite companii decid să importe când gazul din import este mai ieftin decât cel extras din depozite”, a spus ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a precizat că România nu este dependentă de gazul rusesc și a explicat în ce condiții se importă gazul și de unde vine acesta.

România nu importă nicio moleculă de gaz rusesc și așa ar trebui să se comporte toate statele europene, asta le-am și transmis la Consiliul Energiei de la Luxemburg, sigur, avem și vecini care spun că n-au de ales și trebuie să importe în continuare din Rusia. În general, noi importăm pe relația cu Bulgaria, deci este gaz care vine din Turcia pe magistralele mari, inclusiv gaz din Azerbaidjan, oricum odată ajuns în Turcia el este considerat gaz turcesc”, a mai spus ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a subliniat că „este important să știe toți românii că avem din perspectiva gazelor naturale securitate energetică, chiar independență energetică, adică ne acoperim din producția noastră consumul intern”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Planul macabru al atacatorului de la Târgul de Crăciun. Ce mesaj a postat înainte de atac
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
Bucura Oprescu rămâne ministru. În ce lună cresc pensiile? Ce se întâmplă cu Mica Recalculare?
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...