Guvernul face o nouă ofertă profesorilor: Creșterea salariilor cu 1.000 de lei brut și o majorare cu 40% în 2024. Reacția sindicatelor
Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat miercuri pe liderii coaliţiei de guvernare la Cotroceni, pentru consultări pe tema grevei din învăţământ. La întâlnire au participat Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca, Kelemen Hunor nefiind în București. După discuțiile de la Cotroceni, în care s-a propus un nou „scenariu de lucru”, reprezentanții profesorilor au fost chemați la Palatul Victoria, pentru o nouă rundă de negocieri. Guvernul le propune profesorilor o creștere salarială de 1.000 de lei brut începând de mâine, urmată de o majorare a salariilor etapizată în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării. Sindicatele urmează să anunțe dacă acceptă oferta guvernului.
ACTUALIZARE 15.38 Liderii principalelor federații sindicale din învățământ au declarat, după negocierile de la Palatul Victoria, că vor transmite profesorilor oferta guvernului, urmând ca aceștia să decidă dacă o acceptă sau nu.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”
„Guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută lunară de 1.000 lei pentru fiecare din categoria persoanelor didactice, 400 de lei pentru personalul nedidactic, de asemenea, o ordonanţa de urgenţă prin care să prindă acel principiu pe care noi l-am clamat în permanenţă, şi anume în noua grilă de salarizare profesorul debutant să aibă salariul de plecare egal cu salariul mediu brut pe economie, iar prima tranşă pentru anul 2024 să fie de 40%. Aşa cum am spus şi premierului, acum mergem la oameni, îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul”, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Întrebat ce preconizează că vor răspunde sindicaliştii la noua propunere a Guvernului, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a replicat: „Nu contează ce credem noi în momentul de faţă, contează ce vor crede colegii noştri. Atât comunicatul Guvernului, cât şi rezultatul discuţiilor de astăzi va fi adus la cunoştinţă în regim de urgenţă, astfel încât să se poată pronunţa”.
El a mai spus că „foarte curând” se va afla dacă greva va fi suspendată sau va continua.
ACTUALIZARE 15.26 Premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației, Ligia Deca, le-au făcut o nouă ofertă profesorilor în urma negocierilor de la Palatul Victoria.
Oferta constă în mărirea cu 1.000 de lei brut salariilor pentru personalul didactic și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic.
„În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:
Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.
În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, potrivit6 unui comunicat al guvernului, remis miercui, în urma discuțiilor.
ACTUALIZARE 14.10 Președintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor coaliției să continue negocierile cu sindicatele din învățământ „până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
„Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”, se arată în comunicat.
ACTUALIZARE 13.05 Consultările de la Cotroceni s-au încheiat, iar Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au plecat spre palatul Victoria, unde urmează să aibă o nouă întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, pentru a le prezenta rezultatele discuțiilor.
Potrivit unor surse citate de Digi24, profesorilor li s-a propus, ca „scenariu de lucru”, mărirea etapizată, pe o perioadă de trei ani, a salariilor pentru profesorii debutanți.
ACTUALIZARE 12.42 La consultările de la Palatul Cotroceni, care au început la ora 12:00, au venit premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, împreună cu ministrul Educației, Ligia Deca.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, nu este prezent.
ACTUALIZARE 10.00 Liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, au fost invitați la ora 12:00 la Palatul Cotroceni, potrivit unui anunț postat pe site-ul Președinției.
Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că președintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis Administrației Prezidențiale că este plecat la Cluj-Napoca.
Știrea inițială
Klaus Iohannis s-a întâlnit marți cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ și a marșului de protest la care au participat peste 10.000 de sindicaliști.
El a arătat că este dispus să garanteze un acord politic, în vederea revendicărilor salariale și a obținerii a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.
„A promis că se va implica”, a afirmat liderul FSLI, Simion Hancescu, după întâlnirea de la Cotroceni.
Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a catalogat discuţia cu şeful statului drept „constructivă”.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News