Klaus Iohannis: Guvernul aruncă în haos economia
Președintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac dur la adresa Guvernului, după ședința CSAT. El a criticat măsurile cuprinse în ordonanța de urgență pentru modificarea Codului Fiscal, prezentate marți seara de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”
Actualizare 13:20. Președintele Klaus Iohannis a criticat modificările fiscale anunțate de Guvern. „Aruncă în haos economia”, a spus el.
„Acest proiect vine cu idei nemaizuzite, aruncă în haos economia. Se prevede supraimpozitarea companiilor din energie, singurul rezultat pe care îl putem ghici este că vom plăti mai mult cu toții pentru curent și gaz. Am primit asigurări de la responsabilii din telecomunicații că această chestiune îi va afecta și pe ei. Este doar începutul, toate companiile folosesc energie, carburant, ne așteptăm ca toate să se scumpească”, a mai spus președintele.
El a cerut Executivului să retragă proiectul și să-l discute cu sindicatele și patronatele, iar apoi să vină cu măsuri fiscale sustenabile.
„Se introduce taxa din lăcomie, a PSD-iștilor, aceste lucruri vor da peste cap toată economia și, mai grav, bugetele tuturor românilor. Astfel de măsuri prost gândite vor fi suportate de oamenii de rând”, a mai spus el.
„Guvernul nu știe ce face”, a subliniat Klaus Iohannis.
Președintele consideră că Guvernul are o problemă cu bugetul și că de aceea impune noi taxe. El a precizat că proiectul de buget pe 2019 are toate avizele CSAT.
„Dacă PSD a anunţat acum câteva luni că nu va introduce noi impozite şi taxe şi acum la sfârşit an vine cu această ordonanţă pentru a lua bani din economia privată, este clar că există o problemă cu bugetul. Concluzia este: n-au bani, nu ştiu cum să facă rost de bani şi inventează pe picior tot felul de impozite şi taxe”, consideră președintele.
Modificările fiscale, a spus președintele, sunt o chestiune „foarte serioasă” și „un motiv de îngrijorare pentru toți românii”.
„Cu toţii am aflat, probabil majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregăteşte OUG pentru a introduce noi taxe şi impozite. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmaţie pe care a făcut-o dna prim-ministru în discursul inaugural din Parlament. Spunea: Ţineţi minte, nu vom introduce noi impozite şi taxe. A trecut nici un an şi introduce noi impozite şi taxe”, a spus el.
„Ne aşteptăm ca totul să se scumpească - ăsta e rezultatul acestei OUG”, a adăugat el.
Este „o taxă din lăcomia pesediştilor de a lua bani mai mulţi pe care îi vor gestiona cum consideră dumnealor, vor da peste cap toată economia şi bugetele tuturor românilor”.
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că marți mai multe măsuri fiscale pentru anul viitor, în cadrul unor noi modificări aduse Codului fiscal prin Ordonanță de urgență.
Principalele măsuri anunțate de ministrul de Finanțe
- Plafonarea prețului la gaze pentru o perioadă de trei ani: limitare la 68 de lei megawatt/oră
- În cazul Pilonului II de pensii: fondurile pot investi în parteneriate public-private; comisionul de administrare scade de la 2,5% la 1%; al doilea comision de 0.05% din active se modifică în funcție de performanța fondului; o persoană se poate retrage, dar nu mai devreme de 5 ani, iar în momentul în care se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată activele se transferă cu un comision de retragere de 2% din aceste active
- Taxa pe viciu va merge direct în bugetul de stat, iar de aici va fi redirecționată către sănătate, cultură, etc.
- Fondul de dezvoltare și investiții va avea o valoare de 10 miliarde de euro. Pot fi finanțate proiecte vizând domeniile de sănătate, educație, apă - canalizare, rețele energie electrică și gaz, transport - drumuri, Cultură, infrastructură sportivă. Nicio autoritate locală nu poate avea mai mult de două proiecte în același timp. Pot aplica și universitățile
- Fondul de finanțare a parteneriatelor public-private, la nivelul SGG, la Comisia Națională de Prognoză de unde se fac finanțările către instituțiile publice care intră în aceste proiecte.
- Programul privind stațiunile balneare, finanțat din bugetul SGG, prin bugetul Comisiei de Prognoză, alocare bugetare de aproximativ 310 milioane de lei în 2019. Plafonul maxim va fi de 200.000 de euro pe proiect.
- Programul gROwth: construcția a 1.000 de grădinițe. Alocările bugetare vor fi de până la 500.000 de euro.
- Punctul de pensie crește la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019. Indemnizația socială va fi de la 1 septembrie de 704 lei
- În sectorul de educație salariul va crește de la 1 septembrie 2020 cu ce era prevăzut în legea salarizării pentru 2022.
- În sectorul construcțiilor vor fi reduse contribuțiile sociale ale salariaților cu 3,75%.
- Va continua oferirea voucherelor de vacanță pentru personalul bugetar, la nivelul 1.450 lei, adică la vechiul salariu minim, nu cel majorat de la 1 ianuarie 2019.
- Ministrul de Finanțe poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament pentru ordonatorii de credite finanțați integral de la bugetul de stat, poate să modifice limitele în cazuri deosebite.
- La companiile de stat, acestea vor vira în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din sumele pentru investițiile care au rămas nerealizate.
- Începând de la 1 ianuarie 2019 se va plafona preţul la gazele naturale la 68 lei/MWh. Măsura se va aplica până în 28 februarie 2022.
- Proiectele europene urmează să fie în sarcina şi la decizia autorităţilor de management, acestea urmând a spune da sau nu pe contractele de atribuire.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News