Live

Ședință a conducerii PSD. Liviu Dragnea: Se va lua o ”poziţie politică faţă de situaţia de la DNA”

Data actualizării: Data publicării:

PSD se reuneşte, miercuri, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), iar potrivit liderului partidului, Liviu Dragnea, va fi făcută evaluarea activităţii secretarilor de stat. Şedinţa CExN are loc în contextul scandalului provocat de acuzaţiile la adresa DNA, iar vicepremierul Paul Stănescu afirma, luni, că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să demisioneze de la conducerea instituţiei şi că partidul va lua „o decizie politică” privind „această chestiune foarte gravă”, relatează News.ro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD va avea loc de la ora 16.00.

Citiți și:  Tudorel Toader se întoarce de urgență în țară

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spunea că în şedinţa CExN va fi făcută evaluarea activităţii celor 135 de secretari de stat. 

Liviu Dragnea a precizat luni, după şedinţa BPN al PSD, că, miercuri, Comitetul Executiv al partidului va avea o ”poziţie politică faţă de situaţia de la DNA”, transmite News.ro. ”Şi preşedintele, cred, nu-i dau sfaturi, trebuie să aştepte cu maxim interes să se finalize ancheta, care înţeleg că a început, a Inspecţiei Judiciare. Nu poate fi trecut cu vederea sau abordarea că nimic nu s-a întâmplat acolo. Dacă se adevereşte, e foarte grav”, a susţinut liderul PSD.

Liviu Dragnea spunea, după şedinţa Comitetului Executiv în care Viorica Dăncilă a fost nominalizată pentru funcţia de premier, că vrea modificarea legislaţiei, astfel încât secretarii de stat să nu mai fie numiţi de către şeful Executivului, ci direct de către miniştri, cu acordul premierului, motivând că miniştrii sunt responsabili pentru activitatea din domeniul respectiv.

Liderul PSD spunea că fostul premier Mihai Tudose nu a primit de la toţi membrii Cabinetului o evaluare „serioasă” a secretarilor de stat. „O să o facem în perioada următoare. A început deja. Au început să se organizeze colegii noştri şi din Guvern, şi din partid, ca în foarte scurt timp să avem evaluarea fiecărui secretar de stat şi mai ales să vedem fiecare cum a ajuns acolo”, a susţinut liderul PSD.

Şedinţa Comitetului Executiv al PSD are loc în contextul scandalului provocat de acuzaţiile lansate la adresa DNA de către fostul deputat PSD Vlad Cosma, care a susţinut, într-o înregistrare difuzată duminică seară de Antena 3, că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea de la DNA Ploieşti ar fi încercat să facă dosare în baza unor „probe fabricate” pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri, între care Sebastian Ghiţă. 

Liviu Dragnea a declarat, luni, că trebuie făcută o anchetă serioasă în urma acuzaţiilor aduse Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi este bine că s-a autosesizat Inspecţia Judiciară, însă nu poate fi vorba doar despre abateri disciplinare, existând „elemente penale foarte serioase”. „Cel mai important lucru este că Inspecţia Judiciară s-a autosesizat. Eu cred că trebuie făcută o anchetă rapid pentru a vedea dacă înregistrările sunt adevărate, şi par adevărate, şi trebuie luate măsuri rapid pentru că astfel de practici să nu se mai întâmple în România”, a spus liderul PSD, înaintea şedinţei Biroului Permanent al PSD.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă spunea că îi va cere ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, aflat în Japonia, să vină urgent în ţară. „Este îngrijorător pentru fiecare român şi eu, în calitate de prim-ministru, văzând că în discuţiile de aseară se cerea fabricarea probelor chiar pentru prim-ministru, nu sunt într-o situaţie confortabilă, dar şi pentru un român care trebuie să vadă în justiţie dreptatea. Nu trebuie să vedem că întreaga justiţie ar face lucruri urâte sau că nu ar judeca lucrurile drept”, a declarat Viorica Dăncilă.

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat, luni, înaintea Biroului Permanent al PSD, că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să îşi dea demisia de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi că partidul va lua o decizie politică în Comitetul Executiv şi va avea o poziţie oficială „în ceea ce priveşte această chestiune foarte gravă”.

Ministrul Justiţiei a afirmat, într-o intervenţie, la Antena 3, referindu-se la acuzaţiile vizând DNA, că nu sesizează Inspecţia Judiciară pentru că ar însemna o întârziere, spunând că are ca variante să prezinte oricând raportul privind DNA sau să prezinte în Parlament raportul privind Ministerul Public, conform legii. El a precizat că raportul va conţine o măsură, fără a spune care va fi aceasta.

Antena 3 a difuzat, duminică seară, o înregistrare cu fostul deputat PSD Vlad Cosma, care susţine că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea de la DNA Ploieşti ar fi încercat să facă dosare în baza unor „probe fabricate” pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri, între care Sebastian Ghiţă. Vlad Cosma a susţinut, de asemenea, că şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar. 

Citiți și: Cum a fost „exportat” atacul la DNA. Email-ul primit de jurnaliști străini după „dezvăluirile” lui Cosma

Şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, a susţinut luni o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de fabricare şi plantare de probe lansate de fostul deputat. Onea a spus că DNA Ploieşti nu a falsificat niciodată probe şi a respectat întotdeauna legea. Procurorul a afirmat că procurorii structurii pe care o conduce au fost avertizaţi de persoane din anturajul lui Vlad Cosma că va urma un atac, ceea ce s-a şi întâmplat, dar nu vor ceda presiunilor, chiar dacă acestea sunt din ce în ce mai agresive. Şeful DNA Ploieşti a precizat că a solicitat Inspecţiei Judiciare (IJ) să facă verificări, fiind în joc reputaţia procurorilor.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia a aderat la Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi

„Vor fi surprize.” Ce spune un fost judecător CCR despre data alegerilor prezidențiale

Ce spune un fost judecător constituțional despre cererile de anulare a alegerilor prezidenţiale de pe masa CCR

Ce spune un fost judecător constituțional despre ședința CCR de azi privind turul I al alegerilor prezidențiale

Partenerii noștri