O misterioasă companie de PR, care gestionează probleme de imagine și reputații contra cost, a trimis o serie de email-uri unor jurnaliști străini care se ocupă de România. Mesajele încearcă să îi convingă pe jurnaliști că Laura Codruța Kovesi nu este chiar ușă de biserică. Nu au fost oferite argumente, ci niște persoane de contact, gata să ofere lămuriri în sprijinul tezei. Persoane publice, bine cunoscute în România.
Jurnalistul Lucian Mîndruță vorbește, la Jurnalul de Seară, despre email-ul primit de jurnaliști străini de la agenția de PR Project Associates.
Email-ul a fost expediat la o oră după emisiunile în tandem de la Antena3 și RTV, emisiunile în care procurori DNA au fost acuzați de măsluirea dosarelor. Plătitorul campaniei de imagine, a cărui identitate nu este cunoscută, a simțit nevoia de a strica imaginea DNA în presa internațională în paralel cu campania din presă din România. Se știe că puterea de la București are o presă internațională foarte proastă, mai ales din cauza tentativelor de a acapara justiția.
Atacul la adresa DNA a fost pus în practică prin intermediul a două televiziuni - înregistrările realizate de fostul deputat PSD Vlad Cosma, condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare, au fost difuzate de Antena 3, iar acuzaţiile au fost susţinute şi la postul România TV. Şi aceleaşi personaje au încercat să le ofere greutate - e vorba despre Sebastian Ghiţă, urmărit internaţional, şi Mihaiela Iorga, procuror DNA trimis în judecată pentru favorizarea infractorului. Însă cineva şi-a dorit ca subiectul şi-a dorit să ajungă şi în presa internaţională.
Jurnalistul Digi FM Lucian Mîndruţă scrie că o companie media specializată în comunicarea de criză şi managementul reputaţiei a trimis jurnaliştilor străini un email care conţine toate acuzaţiile lansate de Vlad Cosma.
Lucian Mîndruță a povestit la Digi24 că a primit informația de la un jurnalist pe adresa de email a căruia a sosit mesajul de la compania de PR Project Associates. Mesajul era dedicat unor jurnaliști care scriu despre România și cunosc situația din țară.
Pe lângă îndemnul de a pune sub semnul întrebării activitatea DNA, documentul mai conţine şi o listă de persoane care ar putea oferi detalii. Printre acestea se numără Sebastian Ghiţă şi critici cunoscuţi ai DNA, precum Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Pleşoianu şi Daniel Dragomir.
Despre acesta din urmă, în emailul transmis de compania de PR se spune că este „una dintre cele mai importante voci ale luptei anticorupție din România”.
Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, are o condamnare de un an de închisoare cu suspendare pentru fals în acte. El este cercetat și în dosarul Black Cube, referitor la încercările de spionare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.
Liviu Pleșoianu, pe de altă parte, este lăudat de Sputnik, un site al propagandei rusești.
Potrivit descrierii oficiale de pe site-ul său, Project Associates, cu sediul în Londra, se ocupă cu managementul reputaţiei. Oferă consultanţă atât corporaţiilor, cât şi persoanelor fizice sau guvernelor. Are birouri în Londra şi Bruxelles, dar mai are echipe şi în Paris, Berlin şi Berna, echipe din care fac parte foşti jurnalişti, politicieni şi oameni de afaceri.
Din boardul companiei fac parte baroneasa Catherine Ashton, fosta şefă a diplomaţiei UE, un fost şef al armatei britanice şi un fost ministru iordanian de Externe.