Live

Reformele agreate cu Comisia Europeană: Reducerea pensiilor speciale, plafonarea salariilor, închiderea unor companii, o nouă rovinietă

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat joi, după ședința de guvern, că Executivul a agreat cu Comisia Europeană reformele pe care le va face în baza Planului Național de Redresare și Reziliență. Ministrul a precizat că „fără reforme substanțiale nu va trece acest plan”. Printre reformele discutate cu executivul european se numără o reformă a pensiilor, care prevede indexarea acestora și reducerea pensiilor speciale, plafonarea anvelopei salariale la stat și limitarea sporurilor, un audit la toate companiile statului și un departament special în subordinea Secretariatului General al Guvernului care să se ocupe de reforma companiilor, inclusiv închiderea celor care nu sunt rentabile, precum și o reformă în domeniul Transporturilor, un nou mod de taxare a traficului și o taxă de mediu pentru a descuraja înmatricularea unor mașini vechi.

„Trebuie să clarificăm nivelul de ambiție al reformelor. Ca să fie și mai clare am scris un document care trece în revistă reformele majore, pe care l-am trimis Comisiei Europene. A fost baza de discuție pentru toate întâlnirile pe care le-am avut. Este o chestiune pe care eu am mai subliniat-o în mai multe rânduri. PNRR este un instrument de reforme. Fără reforme substanțiale nu va trece acest plan și eu cred că această chestiune sensibilă a fost rezolvată”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Acesta a spus că Comisia Europeană a sugerat României să nu depună acum cererile pentru împrumut, în condițiile în care din PNRR sunt alocate 13 miliarde de euro granturi și 16 miliarde de euro împrumuturi, iar România se află deja în procedură de deficit excesiv.

„Sunt doar două țări care vor folosi toate împrumuturile din PNRR: România și Italia. (...) A fost o sugestie, dacă nu chiar o recomandare din partea Comisiei să nu depunem acum cererile pentru împrumut. Am fost foarte clari că vom depune cereri pentru toate cele 29.2 miliarde de euro”, a precizat ministrul.

Cristian Ghinea a trecut în revistă reformele discutate cu Comisia Europeană, precum și o parte dintre investițiile pe care România le va face prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Reforma pensiilor, a administrației publice și a companiilor de stat. Companiile nerentabile vor fi închise

Ministrul spune că a transmis oficialilor europeni că România este pregătită să își asume o reformă reală a sistemului de pensii, a adminstrației publice și a companiilor de stat.

„Reforma pensiilor - elemente care presupun o indexare a pensiilor clară, pe decizii statistice și reducerea pensiilor speciale.

Reforma companiilor de stat - vom avea un proces de audit la toate companiile de stat. Vom elimina acele excepții băgate de PSD ALDE. Vor fi supravegheate de către un departament special de la SGG care va face politica statului. România nu are o politică clară și o entitate care să se ocupe de companiile de stat.

Vom crea această entitatea care va avea indicatori de performanță și un plan de reformă, închiderea acolo unde este cazul și legare a salariilor din conducerea companiilor de stat de obiective de performanță. Trebuie să facem o sursă de a aduce bani la buget, nu o sursă de a se scurge bogăție din averea publică.

Reforma adminsitrației publice - vom avea sporuri limitate și legate de obiective, nu vom mai crește anvelopa salarială la stat.

Pe partea de administrație publică avem prins în PNRR un sistem național de examinare a funcționarilor publici pe modelul Comisiei Europene. Dai un examen meritocratic ca să intri în corpul funcționarilor publici și de acolo ești distribuit la instituția care are nevoie de tine. Este o revoluție clară și adevărată în administrația publică, cu un calendar de implementare.

Pe partea de justiție, rămânem la obiectivele din MCV și vom adăuga câteva puncte, o nouă strategie anticorupție și o creștere clară a bunurilor confiscate din infracțiuni”, a declarat ministrul Ghinea.

Un nou sistem de taxare pentru transportul rutier

Guvernul are în vedere o strategie clară de reducere a emisiilor din transport, a anunțat ministrul Cristian Ghinea, care a precizat că este gândită și o reformă a modului de taxare transportului.

„Pe partea de Transport: România își asumă o strategie clară de reducere a emisiilor din transport cu 9% până în 2026. Vom avea un sistem de a descuraja înregistrarea mașinilor vechi și de încurajare a mașinilor electrice. Ne-am asumat o țintă clară de pondere a energiilor regenerabile până în 2030. Această țintă este de 34%.

România are nevoie de investiții în infrastructură și eu cred că acest mesaj a fost înțeles. S-a trecut peste reticența inițială.

Trebuie să facem reforme însoțitoare. Gândim o reformă a modului de taxare a transportului. De a încurja transportul pe căi ferate, de a taxa în mod real gradul de utilizare a drumurilor publice.

Se va trece de la o rovinietă fixă la un sistem de taxare în care fiecare plătește în funcție de volumul de marfă și de distanța pe care mută marfă. Primul pas va fi instalarea unor sisteme digitalizate de urmărire a mărfii în România, urmând ca apoi să facem pasul tehnic de taxare”, a precizat ministrul Investițiilor Europene.

Garanții pentru mediul privat

Cristian Ghinea a anunțat și componenta de instrumente financiare pentru mediul privat. 

„Componenta de instrumente financiare pentru mediul privat este una dintre cele mai avansate componente. Suntem pregătiți să semnăm un acord cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții imediat ce PNRR este aprobat și această injecție de capital înseamnă o garanție de portofoliu pentru solvabilitate de 400 de milioane de euro. Asta înseamnă că firmele afectate de criză vor avea un credit punte până se termină criza, cu garanții acordate de stat.

Va mai fi o garanție de portofoliu pentru acțiune climatică, pentru firmele care vor să investească în tehnologizare, de 100 de milioane de euro. Un instrument de capital de risc pentru IMM-uri de jumătate de miliard de euro”, a anunțat ministrul.

Alocare de 12% din PNRR pentru Educație. Sănătatea va avea 2,5 miliarde de euro

„Pentru Educație avem 3,7 miliarde de euro și sunt foarte mândru că avem 12% din PNRR pentru Educație ceea ce este mai mult decât racomandarea făcută de Parlamentul European.

10.000 de laboratoare vor dota școlile din România, 2.000 de microbuze verzi, 50 de școli verzi nou construite sunt elemente care se regăsesc ca indicatori de performanță.

Tot o componentă avansată este cea de Sănătate, 2,5 miliarde de euro, unde vom construi sau dota 200 de centre comunitare, 3.000 de cabinete de medici de familie și lucrăm acum la lista de spitale care vor fi construite sau renovate.

Împăduriri, combaterea tăierilor și biodiversitate sunt 1,4 miliarde de euro”, spune Cristian Ghinea.

Infrastructura de gaze, doar proiect pilot

În ceea ce privește infrastructura de gaze naturale, cu care Comisia Europeană nu a fost de acord, ministrul Investițiilor Europene a spus că problema principală ține de posibilitatea ca proiectele tehnice care prevăd rețele de gaze naturale în amestec cu hidrogen să fie gata la timp.

Pentru început, România va încerca să obțină bani pentru un proiect pilot, doar într-o singură regiune a României, pe care o va stabili ministrul Energiei.

„Pe infrastructura de gaz este un proiect pilot la nivel regional prin care într-o regiune a României, asta o va stabili ministerul Energiei, extindem rețeaua de gaze dar direct în formula hibridă de hidrogen amestecat cu gaz natural. Dacă facem asta, asta ne creează premizele să pregătim trecerea României spre hidrogen. Aici este o provocare tehnică, să putem în timpul acesta scurt să avem tot conceptul tehnic detaliat plus sursa de hidrogen, pentru că hidrogenul trebuie să îl produci”, a mai declarat Ghinea.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ASF: Fondurile de pensii private din România au creșteri de 28 % față de aceeaşi perioada a anului trecut

Primul mesaj al lui Marcel Boloș după revenirea la Ministerul Proiectelor Europene. Care este obiectivul anunțat de ministru

Ce spune Simona Bucura-Oprescu, nominalizată pentru ministerul Muncii, despre înghețarea pensiilor în 2025

România primeşte 37,05 milioane de euro fonduri europene, ca parte a celei de-a doua cereri de plată din PNRR

Partenerii noștri