Live

Rafila, întrebat despre pericolul extinderii virusului respirator din China: Să nu creăm isterii naționale

Data actualizării: Data publicării:
Rafila spune că a fost "o eroare" în decretul pentru antibioticele fără rețetă. FOTO: Profimedia Images

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat sâmbătă că "nu este cazul să creăm isterii naționale" în legătură cu virusul respirator din China. El a spus că sunt organisme europene abilitate care "supravegează îndeaproape chestiunea asta".

 

"Dacă va exista vreo problemă legată de apariția unei tulpini virale care produce infecții respiratorii, atunci centrul european de control al bolilor, cât și biroul regional pentru Europa ne va informa dacă e cazul unei alerte.

Există organisme abilitate care supravegează îndeaproape chestiunea asta și nu are rost să creăm noi isterii naționale atunci când nu este cazul", a declarat Rafila.

Spitalele din Beijing şi din nordul Chinei se confruntă cu o creştere a numărului de copii cu boli respiratorii, în condiţiile în care ţara intră în prima iarnă de la relaxarea controalelor stricte din timpul pandemiei de Covid-19.

Oficialii din domeniul sănătăţii din Beijing şi din alte oraşe importante din nordul Chinei spun că bolile sezoniere tipice, inclusiv gripa şi virusul sinciţial respirator (RSV), precum şi pneumonia cu micoplasmă - o infecţie bacteriană care provoacă de obicei o infecţie uşoară şi afectează în mod obişnuit copiii - sunt cauzele principale care au dus la această situaţie. 

Creşterea numărului de cazuri în nordul Chinei vine pe fondul creşterii numărului de infecţii respiratorii sezoniere în întreaga emisferă nordică, inclusiv în Statele Unite, unde RSV se răspândeşte la niveluri "fără precedent" în rândul copiilor. 

China a făcut un apel la vigilenţă vineri, în timp ce o creştere bruscă a numărului de boli respiratorii a afectat şcolile şi spitalele. Consiliul de Stat a declarat că gripa va atinge un vârf în această iarnă şi primăvară, iar infecţia cu mycoplasma pneumoniae va continua să fie ridicată în unele zone şi în viitor. De asemenea, acesta a avertizat asupra riscului unei reveniri a infecţiilor COVID. 

Situaţia din China a stârnit îngrijorare la nivel mondial, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) i-a cerut să furnizeze mai multe informaţii despre această situație. OMS spune că oficialii chinezi au raportat că actuala "creştere a numărului de boli respiratorii nu a dus la depăşirea capacităţii spitalelor". Agenţia ONU a adăugat că autorităţile chineze i-au dat asigurări că nu au fost "detectaţi agenţi patogeni neobişnuiţi sau noi sau prezentări clinice neobişnuite". 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China va construi cea mai mare hidrocentrală din lume. Câte persoane va afecta megastructura ordonată de Beijing

„Asia va fi stabilă dacă legăturile dintre China şi Japonia sunt şi ele stabile”, spune ministrul chinez de externe

Ascensiunea lui Maye Musk: povestea de dragoste a Chinei cu mama celui mai bogat om din lume

Cum se adaptează chinezii la era inundațiilor extreme: „Trebuie să fiu pregătit pentru orice. Dacă îmi place locul, voi rămâne”

Partenerii noștri